Voeding

Welke Hummus Is Het Gezondst?

Wat is een veganist zonder hummus?  Precies, dat bestaat niet toch? Voordat ik plantaardig ging eten at ik af en toe hummus, maar nu is het niet meer weg te denken uit mijn voedingspatroon. Elke dag eet ik wel 1 of 2 boterhammen met hummus! Tegenwoordig hoef je, je niet meer te vervelen met de smaak van hummus, want er is keuze zat in hummusland. Welke hummus is nou het gezondst? In dit blog gaan we daar op onderzoek uit! 

Ik heb gekozen voor de Albert Heijn aangezien deze winkel overal in het land aanwezig is.

AH Hummus 

AH Hummus

De basic hummus van de Albert Heijn is de eerste die ik onderzoek. Waar bestaat deze hummus uit? Laten we de ingrediëntenlijst er even bijpakken.

Ingrediënten: 58% kikkererwt, koolzaadolie, 13% sesampasta, water, citroensap, zout, knoflook, voedingszuur (citroenzuur), specerijen, conserveermiddel (E202, E211).

Ingrediëntenlijst ziet er prima uit. Een redelijk hoog percentage kikkererwten, wat een pluspunt is en nog een ander groot pluspunt: er is geen suiker aan toegevoegd. Ik vraag mij wel af hoeveel koolzaadolie eraan toegevoegd is, aangezien dit niet in percentage erbij staat. Het is in ieder geval wel het tweede ingrediënt, dus zal het wel een hoog percentage zijn. E202 (kaliumsorbaat) en E211 (natriumbenzoaat) zijn in -door de EU- goedgekeurde hulpstoffen en ze zijn vaak in een zo’n kleine hoeveelheid toegevoegd dat het totaal geen kwaad kan.

Maza Hoemoes

Maza Hoemoes

De tweede hummus die ik test is de Maza hoemoes. Deze bevat duidelijk minder kikkererwten (37%) en sesampasta (ook een belangrijk ingrediënt voor hummus) staat al wat later op de ingrediëntenlijst. Ben benieuwd hoeveel procent er dan in zit, maar dat staat er helaas niet op. Voor de rest is de ingrediëntenlijst prima. Geen toegevoegde suikers, dat maakt mij ook weer blij.

Ingrediënten: 37% kikkererwten, raapolie, water, SESAMPASTA, zout, knoflook, voedingszuur: citroenzuur, peper, conserveermiddelen: sorbinezuur en benzoëzuur. Kan sporen van NOTEN en PINDA’S bevatten.

Garden Gourmet Hummus Classic

Garden Gourmet Hummus

Garden Gorumet (voorheen Mezze collection) heeft ook een hele reeks hummus te koop. We gaan in dit artikel alleen kijken naar de classic variant. Wat zit er allemaal in?

Ingrediënten: gekookte kikkererwten (51 %) (water, kikkererwten, zuurteregelaar (natriumcarbonaat)), koolzaadolie, SESAMzaadpasta (16 %), water, zout, voedingszuur (citroenzuur), specerijen, conserveermiddel (kaliumsorbaat).

Uiteraard als eerste kikkererwten (51%), gevolgd door koolzaadolie en als derde ingrediënt sesamzaadpasta (16%). tot nu toe het hoogste percentage van de onderzochte hummus. Ook bij deze hummus geen toegevoegde suikers en het bevat maar één conserveermiddel, terwijl de vorige twee varianten er al twee bevatten. Ja, dit is wel een goede!

AH Zoete Pompoenhummus

AH Zoete Pompoenhummus

De vierde hummus die ik ga checken is de AH zoete pompoenhummus. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar de ingrediëntenlijst, dus laten we die maar snel bekijken.

Ingrediënten: 38% pompoen, 36% kikkererwt, koolzaadolie, 6,5% sesampasta, water, tomatenpuree, citroensap, zout, suiker, knoflook, natuurlijke aroma, conserveermiddel (E202, E211), voedingszuur (citroenzuur), specerijen, azijn.

Het eerste ingrediënt is pompoen, gevolgd door kikkererwten. Toch is het percentage kikkererwten nog prima (bijna net zoveel als die hummus van Maza). Opvallend vind ik dat er hier suiker aan toegevoegd is. Je zou verwachten dat de hummus door de pompoen al zoet genoeg is. Helaas een minpuntje van deze hummus. Voor de rest verschilt de ingrediëntenlijst niet zoveel van de andere soorten.

AH Hummus Avocado

AH Hummus Avocado

Vond je het altijd al moeilijk om te kiezen tussen hummus en avocado? Nu hoeft dat niet meer, want het zit samen in één!

Ingrediënten: 47% kikkererwt, 27% avocado, water, 6% sesampasta, sap (citroen, limoen), knoflook, zonnebloemolie, zout, zeezout, ui, antioxidant (ascorbinezuur), korianderblad, azijn, conserveermiddel [E202, E224 (sulfief)], chilipeper, verdikkingsmiddel (xanthaangom), citrusvezel.

Ook hier zit een redelijk hoog percentage  kikkererwten (47%), maar een stuk minder avocado (27%) en het percentage sesampasta is ook een stuk lager (6%). Waar ik wel weer blij van word is de afwezigheid van toegevoegde suikers, maar wel twee keer zout aan toegevoegd in de vorm van zout en zeezout. Toch is deze hummus minder zout (0,7 gram) dan een reguliere hummus (1,4 gram). Echter is deze hummus weer niet geschikt als je niet tegen sulfiet kan. Verder is xanthaangom gebruikt als verdikkingsmiddel. Helaas is de afkomst hiervan niet bekend, want het kan zo zijn dat het uit dieren wordt gehaald. Dus ik weet niet of dat bij deze het geval is.

Maza Hoemoes Rode Biet

Maza Hoemoes Rode Biet

De laatste hummus die vandaag getest wordt is de Maza Hummus Rode Biet. De kleur vind ik al helemaal leuk. Een vrolijk broodbeleg laat ik maar zeggen!

Ingrediënten: 28% kikkererwten, 20% rode biet, plantaardige olie (raapolie), water, sesamzaad, zout, knoflook, voedingszuur: citroenzuur, peper, conserveermiddel: sorbinezuur en benzoëzuur. Bereid in een bedrijf waar noten en pinda´s worden verwerkt.

Jammer dat er weinig kikkererwten in zit (28%). Dit is het laagste percentage in de vergeleken hummus in dit artikel, maar er zit wel weer 20% rode biet in. Lekker veggies erbij! De rest van de ingrediënten zijn ook prima en ook geen toegevoegde suikers! Daar wordt ik ook weer blij van.

Conclusie

En dan nu de grote vraag: welke hummus is het gezondst. Dat vind ik erg lastig om te zeggen, maar als ik kijk naar het hoogste percentage kikkererwten, hoogste percentage sesampasta  en de minste toevoegingen dan is de Garden Gourmet Hummus Classic wel de winnaar, gevolgd door de AH Hummus. Maar om eerlijk te zijn, denk ik niet dat het heel veel uitmaakt welke hummus je kiest. Mocht je toch de gezondste hummus willen hebben dan kan je het beste zelf hummus maken. Op deze manier heb je de meest natuurlijke hummus en misschien ook wel de lekkerste!

Welke hummus koop jij meestal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: