Voeding

Wat te eten voor het sporten?

Wist je dat voeding een hele grote invloed heeft op je sportprestaties. Zowel de voeding die je voor het sporten neemt als de voeding die je na het sporten neemt. Vandaag heb ik een lijst samengesteld met plantaardige voeding die heel goed zijn om voor het sporten te nemen!

Zelf sport ik het liefst op een lege maag. De reden dat ik dit doe is omdat ik dan het gevoel heb de meeste energie te hebben (en kan ik mij verheugen op mijn ontbijt). Het verhaal dat je met sporten op een lege maag meer vet verbrandt is niet waar. Daarbij wil ik wel zeggen, als je voor een langere tijd gaat sporten (langer dan 1 à 1 1/2 uur) dan is het wel verstandig om iets te eten van te voren. Zo heeft je lichaam een goede energievoorraad.

Tijdens het sporten ben je als het ware je lichaam aan het ‘slopen’. Om alles goed te laten verlopen in je lichaam en oxidatie tegen te houden is het belangrijk dat je voorraad koolhydraten, eiwitten en vetten in orde zijn.

Wanneer en hoeveel?

Wanneer je voor het sporten moet eten en hoeveel is afhankelijk van meerdere factoren, namelijk: de sport die je doet, je lichaamsbouw en wat je doelen zijn. Over het algemeen is het eten van een grote bord met stamppot niet zo’n goed idee vlak voor een training. Eet grote maaltijden liever minimaal 2,5 uur van te voren (of na het sporten). De reden dat het niet zo handig is om voor het sporten een grote maaltijd te eten is omdat je lichaam dan te druk bezig is met het verteren van de maaltijd. Hiervoor is zuurstof en bloed nodig en laat je deze twee dingen net nodig hebben om je tijdens je work out te knallen. Het resultaat is steken in je zij en misselijkheid.

Je kunt daarom beter een kleine snack voor de training nemen of plan je maaltijden minimaal 2,5 uur van te voren. Op deze manier geef jij je lichaam voldoende brand- en bouwstoffen om de training te voltooien. Kies hierbij het liefst voor koolhydraatrijke voeding, omdat koolhydraten het makkelijkst zijn om te zetten in energie.

Hieronder vind je een aantal tips van voeding die je met een gerust hart voor de training kan eten!

Volkoren brood, zilvervliesrijst of volkorenpasta

Heb je een afkeer tegen brood? Denk je er dik van te worden? Asjeblieft, geloof dit allemaal niet. Indien je geen allergieën of een intolerantie hebt voor gluten dan hoef je volkorenbrood en volkorenpasta niet te vermijden. Volkoren graanproducten zitten vol met complexe koolhydraten (vezels). Daarnaast bevatten ze ook vitamines en mineralen die ons lichaam nodig heeft.

Neem dus gerust een paar uur voor de training een lekkere boterham of een pastasalade.

Havermout

Als grote liefhebber van havermout mag ik natuurlijk deze graan niet vergeten in het rijtje. Havermout is, net zoals volkoren graanproducten, een rijke bron aan vezels die langzaam verteerd worden. Het zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en geeft daardoor langdurige energie tijdens je workout.

Bananen

Ik ben van mening dat je altijd een banaan op voorraad moet hebben. Banaan (en al het andere fruit) bevat fructose. Dit is een vorm van suiker dat ons lichaam weer omzet in glucose (wat ons lichaam weer gebruikt voor energie). Het voordeel van bananen is dat ze zowel complexe als eenvoudige koolhydraten bevatten. Ze geven je dus op de korte termijn energie (eenvoudige koolhydraten), maar ook op de lange termijn (complexe koolhydraten). Gaan met die banaan dus! 🍌

(Soja)yoghurt met muesli

In (soja)yoghurt zitten zowel koolhydraten als eiwitten. Ideaal voordat je gaat sporten. In combinatie met de muesli (kies wel voor een variant zonder toegevoegde suikers) is nog eens beter. Muesli bevat namelijk veel complexe koolhydraten. Voeg ook nog een sinaasappel toe voor wat extra vitamine C en calcium!

Spinazie

Je kent vast wel het verhaal van Popeye en zijn blik spinazie? Zo gek is dit niet, want spinazie is een goede bron van ijzer, vitamine c en vitamine A. Bovendien kan het ook nog eens een goede invloed hebben op je workout.

Dit heeft te maken met de nitraat die hierin zit (net zoals in rode biet, andijvie en rucola). In je lichaam wordt nitraat omgezet in nitriet, wat voor een gedeelte weer omgezet wordt in stikstofmonoxide. Dit is een stof die invloed heeft op de werking van je spieren. Door stikstofmonoxide wordt de doorbloeding gestimuleerd en de bloedvaten wijder gemaakt. Hierdoor gaat er extra zuurstof door je lichaam heen en kun je langer (explosief) sporten. Vaker spinazie eten dus (of rode bieten).

Water

Hoewel water geen voedingsstof is, mag het zeker niet ontbreken in dit lijstje. Water is onmisbaar voor een goede workout. Drink daarom ruim voor het sporten 3-4 grote glazen, tijdens je workout 1/2 – 1 glas en 3 grote glazen als je klaar bent met sporten. Hierdoor blijft je vochthuishouding op peil en zorg je voor een goede afvoer van toxische stoffen.

Sport jij voor het eten? Zo ja? Wat eet je dan altijd voor het sporten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: