Voeding

Veganisten Zijn Irritant, En Nog 4 Andere Vooroordelen Over Veganisten!

Sinds ik plantaardig eet krijg ik vaak leuke opmerkingen. Veel mensen weten niet wat het inhoudt als je plantaardig eet. Ze denken vaak dat je niks meer mag eten, een eiwittekort oploopt en dat je alleen maar konijnenvoer eet. Een andere gedachten is dat mensen denken dat je dieren belangrijker vindt dan mensen. In dit blog een uitleg waarom veganisten niet altijd hippies zijn. 

50.000 vegans in Nederland!!
Wist je dat er wel 50.000 vegans in Nederland zijn. Twintig jaar geleden waren dit er 16.000. Dit zijn cijferes die de Vereniging voor Veganisme heeft uitgebracht. Ik vind het mooi om te zien dat steeds meer mensen kiezen voor een plantaardig levensstijl. Steeds meer mensen zien de voordelen van veganisme. Voor dieren, maar ook voor de mens en het milieu. Zelfs het RIVM beschrijft de voordelen van een plantaardig voedingspatroon in dit rapport. Toch is er een grote groep mensen die veganisten maar irritant vinden. Hieronder de vijf meest voorkomende vooroordelen van veganisten.

1. Veganisten hebben altijd een wijzend vingertje
Een vleeseter vindt het vaak maar vervelend om met een veganist een gesprek te voeren. Zeker als je de persoon niet helemaal goed kent. Ze zien jou als een betweter die de ander even laat weten dat hij/zij verkeerd bezig is. Ik denk dat het probleem hierbij is dat mensen niet willen weten waar hun voeding vandaan komt of wat voor leven hun voeding heeft gehad. Men denkt heel goed bezig te zijn door te kiezen voor een bio kippetje, want dat is toch diervriendelijk vlees? Ga je daar als veganist mee in discussie, dan is de kans erg groot dat er een behoorlijke discussie ontstaat. 

Natuurlijk zijn er echte pro-vegans die het liefst de hele dag mensen de les leest over vegan voeding, maar ik denk vooral dat het de gedachte van een vlees-eter is. Hij/zij weet dat vlees niet diervriendelijk kan zijn en wil dat eigenlijk liever niet weten.

2. Veganisten krijgen never-nooit voldoende voedingsstoffen binnen
Zou je denken he, maar van plantaardige voeding kan je een volledig verantwoord voedingspatroon maken. Zelfs eiwitten kom je niet tekort. Het is zelfs zo dat je als veganist vaak gezonder eet dan de gemiddelde mens. Doordat je vaak meer groenten, fruit, peulvruchten en noten eet die bomvol antioxidanten en vezels zitten (tenzij je vegan junk-food eet). Het enige wat je als veganist in ieder geval moet bijslikken is vitamine B12, maar zelfs als je een vleeseter bent is het wel handig om dit ook bij te slikken door de slechte kwaliteit van het vlees van tegenwoordig.

3. Vegan eten is toch heel duur?
Ja, je kan het zo duur maken als je zelf wilt. Als jij elke dag een plantaardige burger wilt eten en alles biologisch wilt halen kan het inderdaad wat duur zijn. Kies je groenten en fruit uit het seizoen? Dit is vaak goedkoper (en beter voor het milieu). Of wat dacht je van peulvruchten. Een kilo linzen kost rond de twee euro vijftig en daar kan je zeker wel tien buikjes mee vullen. Hoezo duur?

4. Het heeft toch geen effect als ik ook plantaardig ga eten. De wereld is toch al verpest?
Zo kan je gaan denken ja. Wist je dat een mens in zijn/haar leven wel 1500 dieren eet! 1500 dieren. Als je besluit om geen vlees te eten, dan kan je wel 1000 dieren besparen. Hoe fijn is dat idee dat jij ervoor zorgt dat 1000 dieren gewoon kunnen blijven leven. Nu wil ik niet zeggen dat je helemaal geen vlees meer mag eten, maar vind ik het belangrijk dat men beseft wat ze in hun mond stoppen. Wat voor effect heeft het eten van een biefstuk op de wereld en/of jouw gezondheid? Ik denk dat, als we meer bij onze voeding stilstaan, bewustere keuzes gaan maken.

5. Wel een zwaar leven als je veganist bent zeg! 
Dit krijg ik ook regelmatig te horen. Of dat mensen niet zouden weten hoe ze dan moeten koken. Je bent misschien wat beperkter in je eetkeuzes, maar je gaat wel veel meer andere ingrediënten ontdekken waar je hiervoor nog nooit van gehoord had. Sinds ik plantaardig eet, eet ik veel afwisselender en heb ik zoveel nieuwe producten mogen ontdekken. Je wordt creatiever in het koken en gaat meer experimenteren met het maken van recepten. Een ander punt wat ik fijn vind aan het veganisme: je hebt minder last van keuzestress. Doordat je een iets beperktere keuze hebt uit voedingsmiddelen, hoef je langs veel schappen in de supermarkt niet meer langs te gaan. Scheelt tijd (en geld ?).

Misschien vind je deze tekst wel een beetje belerend of heb ik juist je ogen geopend (ik hoop het laatste eigenlijk). Toch is dit wat ik graag met je wil delen. Om te laten zien dat wij veganisten echt niet willen dat je als vleeseter rot gaat voelen als een veganist bij je aan tafel zit. En mocht je willen praten over het veganisme! Ik praat graag met je mee! 

2 Reacties

 • Mama

  Veganisme wordt inderdaad steeds “gewoner”.
  Spreek wel vaker nu mensen waarvan hun kind of iemand die ze kennen ook veganist is.
  Ik vind t ook interessant jullie manier van eten bereiden en de creativiteit die julie daarbij hebben.
  Bijna alles is wel te bereiden met vegan produkten en er komt steeds meer in de supermarkten.
  Deze beginnen daar goed op in te spelen. Zelf zou ik heel veel moeite hebben met geen zuivelproducten. Ik vind nl de soja zuivel niet lekker en denk daarbij ook bv “de koe geeft toch melk en wat mooi dat de mens daar ook gebruik van kan maken en er een soort cirkel is van zorgen voor elkaar dier en mens.”

  Mooie foto van de japanse tuin in den haag!

  • Anneloes Van 't Klooster

   Hoi mama,

   Wat leuk om te horen dat je van steeds meer mensen hoort dat hun kinderen ook veganistisch eten. Het worden er steeds meer en ook de markt speelt hier zeker goed op in! Ik kan begrijpen dat je denkt: de koe geeft toch al melk. Helaas moet de koe nu veel meer produceren dan ‘natuurlijk’ is voor een koe. Koeien worden nu eigenlijk geprogrammeerd om melk te produceren voor de mens en niet voor het kalfje. Het kalfje wordt vaak gewoon weggehaald bij de moederkoe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: