Voeding

Vegan Voeding Voor Het Sporten

Zelf ben ik dol op sporten. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet bezig ben met sporten. Yoga, pilates, hardlopen of fietsen. Ik doe het allemaal het liefst elke dag. Doordat ik zo bezig ben met sporten merk ik dat ik mijn lichaam ook goed met voeden met de juiste voeding. Welke voeding kan je het beste eten voordat je gaat sporten? In dit blog leg ik je het uit. 

Als je regelmatig sport (4-7 keer per week) is het belangrijk dat je op de voeding let. De verkeerde voeding kan ervoor zorgen dat je work-out helemaal niet zo gaat als je gehoopt had. Voorbeelden van verkeerde voeding zijn: pittig eten, vettig eten, teveel vezels en zout eten. Deze voedingsmiddelen vragen gewoon erg veel energie voor de vertering en die energie wil je natuurlijk liever gebruiken voor je work-out.

Wat gebeurt er in mijn lichaam als ik ga sporten?
Zodra jij in beweging komt wordt er van alles gedaan in je lichaam. Zo moeten je hart en longen harder gaan werken om zuurstof door je lichaam te vervoeren en je spieren breken kleine stukjes af om vervolgens weer sterker te worden. Klinkt eigenlijk niet zo gezond he? Toch is dit wat ons lichaam nodig heeft. Wij zijn niet gemaakt om 24/7 stil te zitten. Om ervoor te zorgen dat je lichaam niet uit elkaar valt/in elkaar zakt heeft het wel de juiste brandstof nodig. Er zijn drie voedingsstoffen die je lichaam energie geven, namelijk: koolhydraten, vetten en eiwitten. Daarnaast zijn en nog een tal aan voedingsstoffen die een grote rol spelen in het gezond houden van je hele lichaam, maar geen energie leveren. Dit zijn de vitamines, mineralen en sporenelementen. 

Hoeveel heb ik nodig als ik van te voren wil sporten?
Dit is voor iedereen weer anders. Ook omdat het afhankelijk is wat voor sport je gaat doen, hoe jouw lichaam gebouwd is en wat voor doel je wilt bereiken. Toch is er één ding wat voor niemand handig is: grote maaltijden eten voor je work-out. Plan daarom een grote maaltijd zeker 2-3 uur voor je training of eet het na je training. Zoals hierboven beschreven, zorgt zo’n grote maaltijd ervoor dat ons lichaam de energie besteed aan de vertering van de voeding. En zeg nou eerlijk, dat is toch niet wat je wilt als je gaat sporten?

Je kan beter voor de workout een kleine snack eten of plan je (grote) maaltijd 2-3 uur voor het sporten. Op deze manier heeft je lichaam voldoende energie op voorraad om te knallen. Kies vooral voor voeding rijk aan koolhydraten. Deze zijn voor je lichaam makkelijker om te zetten in energie. Vet en eiwitten hebben gewoon wat meer tijd (en energie) nodig om omgezet te worden in energie

Rozijnen
Ken je ze nog? Als klein kind kon je helemaal blij worden van zo’n rood doosje met rozijntjes erin. Neem gerust weer een keer wat rozijnen. Rozijnen zitten vol met (snelle)koolhydraten en leveren ook veel kalium. Kalium zorgt er voor dat de vochtbalans in ons lichaam op orde blijft en de snelle koolhydraten geven ons lichaam snel energie. Zo levert een klein doosje rozijnen (15 g) al bijna 300 mg kalium. Dit is bijna net zoveel als een kleine banaan.

Volkoren brood

Wees asjeblieft niet bang om volkoren brood te eten (tenzij je coeliakie hebt of een glutenallergie). De complexe koolhydraten in volkoren brood -en andere volkoren granen- zijn ontzettend goed voor je lichaam. Ze zorgen ervoor dat je langer vol zit en geven veel energie. Eet dus gerust voor je workout een volkoren boterham met appelstroop, gegrilde groenten of een beetje jam.

Bananen
Bananen zijn echt één van de beste fruitsoorten op aarde. Ontzettend veelzijdig en ook erg lekker (de rijpe variant dan). De fructose (vorm van suiker) die in de banaan voorkomt, kan ons lichaam snel gebruiken als energie. Daarnaast bevat de banaan ook complexe koolhydraten, die weer zorgen voor een langer verzadigingsgevoel.

Havermout

Havermout is eigenlijk hetzelfde verhaal als volkoren brood. Door de vele koolhydraten die erin zitten geeft het ons lichaam een lang verzadigd gevoel en de benodigde energie. Belangrijk puntje: eet er niet te veel van vlak voor het sporten, want de vele vezels kunnen wel voor wat ongemakken zorgen dan. Een portie van 30-40 g kan zeker geen kwaad om één uur voor je maaltijd te eten.

Spinazie
Spinazie voor het sporten? Ja zeker, spinazie bevat een stof genaamd nitraat (zit bijvoorbeeld ook in rode bieten en rucola). Nitraat wordt in het lichaam weer omgezet in nitriet, wat weer wordt omgezet in stikstofmonoxide. Dit heeft weer invloed op de werking van je spieren (dat is ook de reden dat bietensap een tijd geleden zo hot was bij sporters). Je doorbloeding wordt gestimuleerd en de bloedvaten gaan wijder open staan waardoor er meer zuurstof door je lichaam kan stromen. Vul je workout smoothie dus met spinazie!

Sojayoghurt
Klinkt misschien een beetje gek in het rijtje, omdat ik het heb gehad over koolhydraten. Toch is sojayoghurt eentje die niet mag ontbreken. Sojayoghurt is een combinatie van koolhydraten en eiwitten en top je dit af met wat (zelfgemaakte) granola dan krijg je nog een extra energieboost. Let bij het kopen van sojayoghurt wel dat je ongezoete versie hebt, het is eigenlijk zonde van de extra calorieën en suikers die je binnenkrijgt bij de gezoete versie. Pluspunt: sojayoghurt bevat ook toegevoegd calcium! 

Wat gebruik jij na de training? 

.

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: