Voeding

Starten met een (meer) plantaardig voedingspatroon?

Zit je erover na te denken om meer plantaardig te gaan eten? Het lijkt misschien wat moeilijk in het begin, maar het valt hartstikke mee. Met onderstaande tips voor het een (vegan) eitje om wat vaker te kiezen voor plantaardige/gezondere producten.

Zout

Misschien wel een van de ingrediënten die wij teveel binnenkrijgen. Het probleem met zout is dat het een gewenning wordt. Ben je eenmaal gewend om overal zout bij te doen, dan wordt het eten ineens heel flauw als je overstapt naar minder zout. Het is de kunst om dit langzaam aan te pakken. Doe elke keer net iets minder zout in je eten en vervang het zout door (verse) kruiden. Na een tijdje proef je het direct als een gerecht (teveel) zout bevat en wil je niet anders meer!

Toegevoegde suikers

Ik schreef al eens in een blog dat er een hoop producten zijn waarvan je niet verwacht dat ze toegevoegde suikers bevatten. Ik geef toe, suiker maakt een product vaak smaakvoller, zoals een stuk taart of een plak cake. Gelukkig is suiker heel goed te vervangen door andere ingrediënten, zoals banaan, appelmoes (zonder toegevoegde suikers) of dadels. Al deze producten worden door je lichaam ook als ‘gewoon’ suiker gezien, maar het voordeel van deze producten is dat ze, naast de suikers, ook wat vitamines en mineralen leveren.

Oliën en vetten

Als eerst wil ik zeggen dat vetten niet ongezond zijn. Sterker nog, we hebben vet nodig om gezond te blijven. Toch kun je het beste van vet het minste consumeren en zeker van oliën of vetten. Het maakt niet uit of het olijfolie, margarine, halvarine, roomboter, kokosolie of koolzaadolie is. Maak zo min mogelijk gebruik van deze bronnen van vet. Kies liever voor producten die nog meer voedingsstoffen leveren. Dus in plaats van olijfolie kiezen voor olijven, ongebrande noten of een avocado. Deze producten leveren ook vet, maar bestaan niet voor 100% uit vet, wat wel het geval is bij oliën en vetten. Natuurlijk is het echt niet erg als je een beetje olie moet gebruiken om iets te bakken, maar gebruik het zo min mogelijk.

Melk

Tegenwoordig is niet moeilijk meer om melk te vervangen. Kijk maar eens in de supermarkt bij de houdbare melk. Je vindt ongelooflijk veel soorten plantaardige melk, zoals sojamelk, havermelk, rijstmelk, kokosmelk of cashewmelk. Kies hierbij altijd voor de ongezoete variant, omdat de gezoete varianten vaak redelijk veel toegevoegde suikers bevatten. Ook kun je het beste kiezen voor de niet-biologische variant, omdat deze toegevoegde vitamines (B12, D) en mineralen (calcium) bevat. Dit is vaak niet het geval bij de biologische variant.

Vlees

Bij het vervangen van vlees wordt vaak direct gedacht aan kant-en-klare vleesvervangers. Een prima keuze om mee te starten, maar het nadeel is dat deze vaak veel zout en verzadigde vetten bevatten. Bovendien zijn ze redelijk prijzig. Probeer ze dus zo min mogelijk te eten. Ook dit kan heel gemakkelijk! Eet eens wat vaker peulvruchten. Maak bijvoorbeeld een dahl met linzen of vervang de gerookte kip in je salade door geroosterde kikkererwten. Houd je meer van iets knapperigers? Ook noten zijn een goede vervanger van vlees. Verder zijn tofu en tempeh ook goede vervangers van vlees. Maak deze lekker op smaak met verse kruiden (of een klein beetje sojasaus).

Ei

Voordat je, je afvraagt hoe je nu een cake of taart moet bakken? Ook dat is gewoon mogelijk als je plantaardig eet. Ei kun je heel gemakkelijk vervangen door een halve banaan, appelmoes, zijden tofu of sojayoghurt. Past de zoete smaak niet helemaal bij je gerecht? Vervang 1 ei door een mix van 2 tl chiazaad of gebroken lijnzaad met 2 el water. Eitje toch?

Witte graanproducten

Heel verleidelijk misschien zo’n lekker croissantje, maar niet heel verstandig om regelmatig te eten. Een croissantje bestaat -naast vet- uit witbloem. Witbloem levert niet heel veel voedingsstoffen op. Ook witte pasta, witte rijst of witbrood bevatten weinig voedingsstoffen. Vervang deze producten door de volkoren variant. Zoals volkoren pasta, zilvervliesrijst en volkoren brood. Ook granen als volkoren couscous, quinoa, amaranth, gierst en haver bevatten veel meer vezels, vitamines en mineralen dan geraffineerde granen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: