Voeding

Slechte Nachtrust? Probeer Eens Deze Kruiden

Wist je dat ongeveer een op de drie Nederlanders last heeft van slaapproblemen?! Een slechte nachtrust heeft meer invloed op je gezondheid dan je zou denken. Kijk maar eens bij je zelf. Als je een nacht slecht hebt geslapen voel je, je waarschijnlijk vermoeid, heb je meer moeite met concentreren of met het maken van gezondere keuzes. Gelukkig zijn er een aantal kruiden die ervoor kunnen zorgen dat je nachtrust net iets beter wordt. 

Deze kruiden kunnen natuurljk bij iedereen weer een ander effect hebben. Misschien helpt het wel helemaal niet. De kruiden die ik in deze blog de aandacht geef, zijn wetenschappelijk onderbouwd, maar je moet vooral naar je eigen lichaam blijven luisteren. 

Kamille
Ik vind persoonlijk kamille thee altijd erg lekker. Het is dan ook een bekend soort kruid tegen allerlei klachten, zoals opvlammingen, stress en slapeloosheid. Het wordt vaak aangewezen als een kalmerend kruid. De stof apigenine is de mogelijke oorzaak hiervan. Dit antioxidant bindt zich met receptoren in de hersenen, waardoor je rustiger wordt. Er moeten alleen nog wel meer onderzoeken gedaan worden om het echt wetenschappelijk te onderbouwen.

Ook zijn er nog meerdere kleinere onderzoeken geweest waarin proefpersonen een kamille extract krijgen. Ook hier werden positieve effecten gezien op de nachtrust.

Lavendel

Hoe vaak/lees je wel niet dat lavendel ontspannend werkt? Het is vooral bekend als aromatische olie voor de geur. Lavendel kan dan ook prima als thee gedronken worden. Er zijn verschillende kleine onderzoeken geweest die laten zien dat mensen die lavendel thee drinken en ook ruiken, minder moe waren en beter sliepen dan de groep die dat niet deed. Ook laten verschillende kleine onderzoeken zien dat het inhaleren van lavendel voor 20 minuten zorgt voor een lagere hartslag. Er zijn dus verschillende onderzoeken die laten zien dat lavendel ontspannend werkt. Hier kan je bijvoorbeeld lavendel kopen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is 2 schepjes lavendel in een mok doen en daarover kokend water doen.

Valeriaan
In veel slaapmiddelen zit valeriaan en dat is niet zo gek ook. Valeriaan wordt al sinds jaar en dag gebruikt om hoofdpijn, slapeloosheid en nervositeit te behandelen. Wetenschappers zijn er nog niet helemaal uit waarom valeriaan zorgt voor een goede nachtrust, maar het lijkt erop dat een neurotransmitter (GABA) verhoogd wordt, wat zorgt voor een slaperig gevoel (dit geldt ook voor citroenbalsem). Net zo als bij de bovenste kruiden zijn er telkens kleine onderzoeken geweest die laten zien dat valeriaan helpt om slapeloosheid te bestrijden. Op deze website kan je valeriaan thee bestellen.

Passiebloem
Bij rustgevende kruiden is passiebloem waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt. Toch kan deze kruid helpen bij het in slaap komen. Een klein onderzoek (n=40) liet zien dat mensen die elke dag passiebloem thee dronken, beter sliepen vergeleken met mensen die de thee niet dronken. Hier kan je passiebloem kopen voor in de thee. 

Conclusie
Zoals je ziet is er op het gebied van natuurlijke middelen tegen slapeloosheid meer dan alleen kamille. Het is dan natuurlijk niet zo dat dit de enige oplossingen zijn, want er kan ook meer aan de hand zijn. Misschien ligt het aan je leefstijl en moet je kijken wat je daar aan kan veranderen om beter te kunnen slapen (lees: veel stress in je leefstijl).

Kijk dus liever naar je hele leefstijl en maak hieruit beslissingen welke oplossing het beste voor jou helpt. Dit kan bij ieder mens weer anders zijn. Mocht er na aanpassing van je levensstijl of natuurlijke middelen niks helpen, dan doe je er verstandig aan om een professional te raadplegen. Als je voor langere tijd last hebt van slapeloosheid gaat dat ten koste van de kwaliteit van leven. Zeg nou zelf, uitgerust wakker worden is toch heerlijk?

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: