Voeding

Helpt Appelazijn Bij Het Verminderen Van Buikvet?

Vandaag een artikel over appelazijn. Ik maak regelmatig een ‘gezondheidsdrankje’ van appelazijn, kurkuma, gember en zwarte peper. Je hoort vaak over appelazijn dat het ontzettend goed voor je lichaam schijnt te zijn. Ik was benieuw of dit echt zo was. Jij ook? Ik heb het voor je uitgezocht! ?

Wat is appelazijn?
Eerst wist ik niet zo goed wat ik ermee moest. Ik had het wel ergens ver in de kast staan, maar gebruikte het eigenlijk nooit. Totdat ik het weer tegenkwam en besloot wat appelazijn met water te mengen. Ik vond het eigenlijk wel prima smaken. Het maken van appelazijn is te vergelijken met het maken van alcohol. Eerst wordt er gist aan geplette appels toegevoegd, en hierdoor gaan de suikers fermenteren. Vervolgens worden er bacteriën toegevoegd die ervoor zorgen dat het verder gaat fermenteren om het vervolgens om te zetten in azijnzuur. Op deze manier krijg je dus appelazijn. 

Dan is het nu tijd om de gezondheidsvoordelen van appelazijn op te noemen. Ik was zelf erg verrast met deze onderzoeken.

Het doodt schadelijke bacteriën
Azijn  -dus ook appelazijn-  kan helpen bij het doden van ziekteverwekkers en dus ook het doden van schadelijke bacteriën. Niet zo bijzonder, want schoonmaakazijn wordt nog regelmatig gebruikt om schoon te maken. Maar wist je ook dat azijn vaak wordt gebruikt als conserveermiddel. Op deze manier bederft het eten minder snel. 

Het verlaagt je suikerspiegel
In Nederland heeft 1 op de 14 mensen diabetes type 2. Dat zijn er zo’n 1,2 miljoen! Azijn kan helpen om de suikerspiegel onder controle te houden. 

Eerst even een stukje pathologie over diabetes type 2: bij diabetes type 2 is het lichaam niet in staat om de suiker -die je consumeert- op te slaan in de cellen. Hierdoor stijgt je suikerspiegel erg snel na het eten van koolhydraten. Bij ‘gezonde’ mensen kan het lichaam wel suiker opslaan in de cellen, waardoor je suikerspiegel snel weer in balans is.

Doordat mensen met diabetes type 2 niet in staat zijn om suikers op te slaan in de cellen (of in ieder geval niet voldoende), hebben zij constant een hoge suikerspiegel. Voordat je denkt: ach dat maakt toch niet uit? Wel dus. Een te hoge suikerspiegel kan nare gevolgen hebben voor je gezondheid, zoals blindheid of een verslechterde werking van je nieren. Daarom is het zo belangrijk om ervoor te zorgen dat je lichaam zo min mogelijk pieken in de suikerspiegel heeft. Je kan er dan voor kiezen om zo min mogelijk geraffineerde koolhydraten (snoep, koekjes, taart, etc.) te eten of te combineren met vet en/of eiwit (deze zorgen ook voor een verlaging van je suikerspiegel), maar appelazijn heeft dit zelfde effect.

Veel onderzoeken laten zien dat:
* Appelazijn de insuline gevoeligheid verbetert tot wel 34% wanneer je een maaltijd rijk aan koolhydraten eet. Je lichaam reageert dus beter op insuline (de stof die ervoor zorgt dat de suikers worden opgeslagen in je cellen).
* Appelazijn verlaagt de suikerspiegel met 34% na het eten van ongeveer 50 g witbrood.
* Wanneer je 2 eetlepels appelazijn inneemt voor het slapen kan dit ervoor zorgen dat je suikerspiegel de volgende ochtend 4% lager is.

Nu wil ik niet zeggen dat -als je diabetes hebt- je de medicijnen gelijk aan de kant moet gooien, maar je kan het met je arts overleggen om te kijken welke effecten appelazijn hebben op je bloedsuiker. Ga dus nooit zonder begeleiding je medicijngebruik aanpassen.

Helpt bij het verlagen van je gewicht en verminderen van buikvet
Toen ik dit las geloofde ik het eigenlijk niet. Hoe kan zo’n drankje nou effect hebben op je gewicht en je ‘zwembandje’ De belangrijkste reden hiervoor is dat appelazijn je verzadigingsgevoel kan verhogen. Hierdoor zit je sneller vol en ga je dus minder eten. Zo val je dus af. Het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je eet- en bewegingspatroon ook goed zijn. Een glas met 2 el appelazijn per dag gaat je echt niet direct helpen met afvallen als je daarna 10 kg friet opeet.

Het onderzoek dat bovenstaande bewijst zegt het volgende: als je appelazijn gebruikt bij een maaltijd rijk aan koolhydraten, ben je sneller verzadigd en ga je minder eten. Hierdoor eten mensen onbewust ongeveer 250 kcal minder over de hele dag. Scheelt toch aardig wat (natuurlijk zijn er altijd nog mensen die boven hun honger eten, maar dat even terzijde). 

Een ander onderzoek dat gedaan is onder 175 mensen met obesitas die dagelijks appelazijn (30 ml voor 12 weken) krijgen liet zien dat deze mensen na het onderzoek minder buikvet hadden en dat hun gewicht ook verlaagd was. 

Verwacht nu geen grote wonderen van appelazijn. het gaat er natuurlijk om dat je, je levensstijl veranderd. Één shotje met appelzijn is daar dan misschien een onderdeel van. 

Het verlaagt je cholesterol
Net zoals diabetes, zijn hart- en vaatziekten ook een groot probleem in de Westerse wereld. Veel onderzoeken hebben aangetoond dat appelazijn kan helpen om het cholesterol te verlagen, maar zo ook de bloeddruk.

Helaas zijn deze onderzoeken meestal op dieren getest (en vaak minder relevant voor de mens), maar er is ook een onderzoek gedaan bij mensen. In dit onderzoek was te zien dat vrouwen die een saladedressing met azijn aten een lagere kans hadden op hart- en vaatziekten. Nogmaals: ook hier is het belangrijk om te weten dat het gaat om je gehele levensstijl.

Er zijn wel voldoende onderzoeken gedaan op mensen die duidelijk hebben bewezen dat appelazijn helpt bij het verlagen van je suikerspiegel en het verbeteren van je insuline gevoeligheid. Deze factoren spelen ook weer mee in het verlagen op de kans van hart- en vaatziekten. 

Welke hoeveelheid is moet ik nu nemen?
Nu je deze informatie hebt gelezen hoop ik dat je wat positiever over appelazijn bent geworden. Veel van deze onderzoeken gebruiken ongeveer 15 tot 30 ml appelazijn bij de proefpersonen. Je kan zelf dus ook deze hoeveelheid aanhouden. 

Nog even voor de duidelijkheid: verwacht niet -als je vanaf nu dagelijks 30 ml appelazijn- drinkt dat je geen kans meer hebt op hart- en vaatziekten en dat je over een week van je ‘zwembandje’ verlost bent. Het gaat om je gehele levensstijl. Een shotje met appelazijn gaat daar niet bij helpen als de rest van je levensstijl ongezond blijft.

Ik drink in ieder geval nog elke dag -oké, bijna elke dag- mijn shotje appelazijn. Gewoon omdat ik het lekker vind. 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: