Voeding

Gezond de vakantie doorkomen?

De vakantie staat weer voor de deur. Het moment van ontspannen, gezelligheid en uiteraard ook van eten. Dat hoort er nou eenmaal bij. Een vakantie is ook bedoeld om echt even helemaal weg te zijn. Ertussenuit gaan! Bijkomen van de drukte en chaos die we allemaal in het dagelijkse leven ervaren.

Je kunt ervoor kiezen om tijdens de vakantie helemaal los te gaan met eten, maar als je het een beetje binnen de perken wilt houden is het misschien een verstandig idee om niet elke dag aan de cocktails en hamburgers te zitten. Om toch te kunnen genieten van je welverdiende vakantie, maar om er ook voor te zorgen dat je lichaam en conditie niet helemaal naar het dieptepunt zakken heb ik wat handige tips voor je. Zo kom jij na die heerlijke vakantie gewoon weer lekker fit terug.

Een goed begin is het halve werk

Natuurlijk is het niet erg om af en toe je dag te beginnen met chocolade croissantjes, kaiserbroodjes of gebakken spek. Alleen om dit nou iedere dag te gaan doen? Is misschien niet zo handig als je ook tijdens je vakantie fit wilt blijven. Ontbijt daarom af en toe net zoals thuis. Kies dan bijvoorbeeld voor havermout (❤️), (soja)yoghurt, volkorenbrood en vers fruit. Op deze manier kan je nog steeds genieten van een heerlijk vakantie ontbijtje, maar dan zonder al het ongezonde gedoe.

Snack gezond, eet een appel

Nee, gekkigheid. Er zijn meer gezonde snacks. In Nederland zijn wij verwend met de ruime keuze aan (on)gezonde snacks. Helaas geldt dit niet voor alle landen. Fruit heb je natuurlijk in elk land wel, maar wat dacht je van ongebrande noten, repen zonder teveel toegevoegde sh*t of gedroogd fruit zonder toegevoegde suikers. Neem dit (als het mogelijk is) mee vanuit Nederland. Scheelt vaak ook weer wat in de kosten. Oh ja, natuurlijk moet je op vakantie ook kunnen genieten van een ijsje en andere lekkernijen!

Betreed zelf de keuken

Nu heb ik het geluk dat ik eten koken erg leuk vind om te doen. Zelfs op vakantie. Elke dag buiten de deur eten maakt mij gewoon niet gelukkig en op een gegeven moment ben ik het ‘restaurant eten’ wel zat. Wissel daarom maaltijden buiten de deur af en zelfgemaakte maaltijden. Geen keuken in je verblijf aanwezig? Met een simpele salade heb je vaak niet eens vuur o.i.d. nodig. EN…. een rondje in de buitenlandse supermarkt is best leuk!

Beweeg voldoende

Een open deur, maar niet voor iedereen is bewegen zo vanzelfsprekend. Vind je het leuk om op vakantie het land te verkennen, dan gaat het bewegen vaak vanzelf. Behoor jij tot de categorie mensen die liever op het strand ligt, dan kan het wat lastiger worden om voldoende beweging te krijgen. Reken jij jezelf tot deze laatste categorie? Probeer dan op vakantie toch iets aan beweging te doen. Pak je badminton rackets erbij, bezoek de plaatselijke sportschool of wandel langs de kust (met je voeten in het water 😍).

Je hoeft je echt niet helemaal in het zweet te werken, want simpele bewegingen tellen ook mee. Kies bijvoorbeeld voor de trap, zwem een paar baantjes in het zwembad of ga een avondje dansen (en kies dan geen alcohol, hehe!).

Kies met mate

Hoe verleidelijk het ook is om op vakantie helemaal los te gaan met alles (zeker bij all-incusive, want daar heb je voor betaald toch?) doe je er misschien goed aan om iets te minderen met al dat eten. Je mag jezelf best helemaal vol eten met groenten, maar niet met hompen vlees, ijsjes, snacks etc. Grote kans dat je dan na de vakantie meer kg bent aangekomen dan je gehoopt had.

En het toetje? Ook dat kan je gerust eten hoor. Kies dan voor lekker vers fruit of skip het voorgerecht en een alcoholisch drankje. Maak keuzes in dingen die je belangrijk (en lekker vind).

Of sla lekker alles in wind?

Uiteraard hoort genieten (met hoofdletter G) ook bij vakantie vieren. Relax een beetje en raak niet in paniek als je een dagje wat mindere ‘gezond’ gegeten hebt of minder hebt bewogen. Een vakantie is ervoor bedoelt om even alles lekker los te laten in je hoofd. Het is niet erg om voor een week (of 2 á 3) minder bezig te zijn met je gezondheid. Relaxen en ‘ontstressen’ is namelijk ook ontzettend gezond!

Hoe doe jij het met gezond leven op vakantie. Laat je het helemaal los of let je ook op?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: