Voeding

Een duurzamer voedingspatroon? Volg deze 5 tips!

Duurzaamheid is een onderwerp wat steeds belangrijker wordt in onze samenleving. Dat is niet zo gek ook, want als wij niet duurzamer gaan consumeren dan zal de wereld steeds sneller achteruit gaan. In dit blog gaan we kijken naar vijf makkelijke tips om je voedingspatroon te verduurzamen.

Kies voor keurmerken

De keurmerken: wat zeggen die nou eigenlijk over het product? Op het gebied van voeding zijn ontzettend veel keurmerken te vinden. Een aantal van die keurmerken hebben redelijk strenge eisen voor dierenwelzijn, milieu, transparant zijn over de eisen die het keurmerk stelt en ook betrouwbaar zijn. Een keurmerk mag je als betrouwbaar beschouwen als een onafhankelijke controle is geweest en een duidelijk sanctiebeleid. Keurmerken als ASC en MSC, Beter Leven en Fairtrade zijn voorbeelden van keurmerken die strenge eisen stellen.

Kies voor seizoensproducten en lokale producten

Wanneer je kiest voor lokale en seizoensgebonden eten kies je automatisch voor minder voedselkilometers. Dit zijn het aantal kilometers dat een product moet afleggen voor transport. Minder voedselkilometers betekent ook een lagere milieubelasting. Dit is vooral het geval wanneer de producten per schip of vrachtwagen vervoerd worden. Toch hoeven minder voedselkilometers niet gelijk te betekenen dat het beter is. Zo kunnen aardbeien in de winter uit Nederland komen, maar worden ze geteeld in verwarmde kassen. Niet zo milieuvriendelijk dus. Om erachter te komen wanneer een product milieuvriendelijk is kun je gebruik maken van de Groente en Fruit Kalender van MilieuCentraal. Een ander voordeel van lokale- en seizoensproducten: het is goedkoper en dus ook leuker voor je portemonnee.

Snoep niet teveel

Snoepen slecht voor het milieu? Het gaat dan vooral om het consumeren van bewerkte producten. Het eten van snacks (bewerkte producten) is slecht voor zowel je gezondheid als voor duurzaamheid. Bewerkte producten zijn vaak laag in gezonde stoffen zoals vitaminen, mineralen en vezels. Echter bevatten ze wel veel suiker, verzadigde vetten en zout. Ook kost het maken van deze producten veel energie en grondstoffen. Verder zijn deze bewerkte producten vaak verpakt in plastic wat natuurlijk ook niet zo goed is voor het milieu. Niet heel duurzaam dus.

Eet iets vaker vegetarisch of plantaardig

Je hoeft niet gelijk helemaal over te stappen op 100% vegan eten, mar het is al een hele goede stap als je begint met minder dierlijk en meer plantaardig te eten. Al begin je met 1 keer per week vegetarisch te eten. Dat is al een goed begin. Vlees en zuivel hebben een grote impact op het milieu. Dit komt door de grote hoeveelheden grondstoffen die nodig zijn voor de teelt en de grote hoeveelheden broeikasgassen die bij de productie vrijkomen. Ook op het gebied van gezondheid is het consumeren van minder vlees en zuivel gunstig. Een flexi-(sommige dagen geen vlees eten) en pescotarisch (geen vlees, maar wel vis) voedingspatroon is daarom al een goede stap. Wist je trouwens dat je vlees heel makkelijk kunt vervangen door een ei, tofu en of tempeh. Deze producten zijn gezonder en beter voor het milieu dan de hele bewerkte vleesvervangers die je in de supermarkt kunt vinden (en natuurlijk ook duurzamer en gezonder dan elke dag vlees).

Verspil geen voeding

Wellicht een open deur: verspil geen voedsel. Per jaar wordt er wereldwijd zo’n 4,5 ton voedsel geproduceerd Ongeveer een derde deel van de voedselproductie wordt weggegooid. In mijn ogen is dat een hoop. Al dat eten wordt weggegooid door de consument, supermarkt, horeca en de producent. Echter zijn wij, als consumenten, verantwoordelijk voor het grootste gedeelte, namelijk 42%. Wij gooien ongeveer 41 kg per jaar aan voedsel weg per persoon. Als we beginnen met wat bewuster onze boodschappen te doen, hoeven we minder weg te gooien en je zult wellicht ook minder geld kwijt zijn aan de boodschappen.

Hoe zorg jij ervoor dat je bewust bezig bent met je voeding?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: