Recepten

Vegan Sushi Bowl Met Zeewier

Het liefst eet ik al mijn eten in een grote kom. Comfortfood noemen ze het ook wel. Zelfs als het buiten warmer wordt kan ik blij worden van een grote bowl vol met lekkere ingrediënten. Toch is deze bowl lekker fris door de zeewier en, ook niet geheel onbelangrijk, het zit vol met jodium. Dit komt door het zeewier. Benieuwd? Hieronder het makkelijke recept!

Jodium
Wist je dat je voldoende jodium kan binnenkrijgen door voldoende brood te eten? Dit zijn ongeveer 5-6 sneetjes per dag). Helaas wordt er steeds minder vaak brood gegeten, waardoor onze jodiuminname ook vermindert. Ook is het tegenwoordig niet meer verplicht voor bakkers om gejodeerd zout te gebruiken bij de bereiding van brood. Gelukkig zijn er ook nog andere bronnen om voldoende jodium binnen te krijgen. Je kan er natuurlijk voor kiezen om jodiumsupplementen (kelp) te slikken, maar ook regelmatig zeewier op het dagmenu zetten is een goede keuze. Zeewier is de beste natuurlijke bron van jodium. Drie hoeraatjes voor zeewier! Hoera, hoera, hoera! ?

Ingrediënten (voor twee grote eters)

  • 200 g risottorijst
  • 375 g tofu, uitgelekt
  • 3 cm gember, fijn gesneden
  • 3 el sojasaus
  • 1/2 nori vel, in stukjes gescheurd
  • 1 grote komkommer, in stukjes gesneden
  • 1 rode peper
  • 1 citroen
  • 3 stengels bosui, in ringen gesneden
  • 125 verse zeewiersalade (ik gebruikte deze van de Albert Heijn)

Bereiding
Kook de risotto rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rasp de gember en met dit met 2 el sojasaus. Brokkel de tofu in kleine stukjes en doe dit in de marinade van gember en sojasaus. Laat dit 15 minuten staan. Snijd de komkommer in kleine blokjes en verwijder het steeltje van de rode peper. Rol de rode peper tussen je handen (zo vallen de zaadjes eruit ?) en snijd in dunne ringen. Pers de citroen uit en snijd de bosui in ringetjes.

Laat het zeewier een beetje uitlekken door het vocht eruit te knijpen (let op je kleren, er zit olie in!). Met in een grote schaal de zeewiersalade met de peper, komkommer, bosui en citroensap. Verhit 1 el olie in een pan en bak de tofu goudbruin. Verdeel de risottorijst, salade en de tofu over twee kommen. Bestrooi eventueel met wat sesamzaadjes en de norivellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: