Recepten

Home Made Zuurdesem Brood

Hoe lekker is dat? Genieten van je eigen vers gebakken zuurdesem broodje? Het kost misschien even wat tijd, maar dan heb je ook wat. Het resultaat is een heerlijk, stevig en vullend broodje gevuld met liefde natuurlijk. Nu rijst (snap je 'm?) de vraag natuurlijk: hoe maak je zo'n broodje? Lees het snel verder in onderstaand recept.

Ingrediënten

  • Volkoren tarwemeel
  • Water 
  • Zout
  • Tijd en geduld

Hoe maak je het?

Pak een bakje en doe hier 6 el tarwemeel in en 6 el water. Meng dit geheel met elkaar. Is het beslag nog wat te dik? Voeg dan wat water toe. Is het beslag te dun? Voeg dan wat meel toe. Dek het schaaltje af met een keukendoek en zet het op een warme plek. 

De volgende dag roer je het mengsel weer even met een lepel en herhaal dit ongeveer vijf dagen lang. Als het goed is begint het mengsel na vijf-zes dagen te bubbelen en wat zuriger te ruiken. Dan is het tijd om de helft van het moedercultuur weg te gooien en dit weer aan te vullen met 1-2 el meel en 3-4 el water.

En al zin om brood te bakken? Perfect. De volgende dag kan je het helft van het moedercultuur in een grote kom doen en voeg hier meel, water en zout aan toe (en vul de moedercultuur weer aan met 1-2 el meel en 3-4 el water). De precieze hoeveelheid is lastig om te zeggen, maar het moet in het begin nog een beetje blijven plakken aan je vingers. Merk je dat het nog te nat is, dan kan je altijd wat meel toevoegen.

Vervolgens kan je het deeg gaan kneden. Het kneden van het deeg duurt zo'n 10 minuten. Net zolang totdat er een samenhangend geheel ontstaat dat op een deegbal lijkt. Leg dit weer terug in de kom (bedekt met meel om vastplakken te voorkomen) en leg er weer een keukendoek op. Zet dit voor 12 uur lang in de koelkast.

Haal de kom met de deegbal uit de koelkast en kneed het geheel nogmaals vijf minuten en leg het weer terug in de kom of in een speciaal rijsmandje voor brood. Laat dit weer 12 uur staan.

Als het goed is, is het brood nu een heel stuk gerezen. Verwarm de oven voor op 250 graden Celsius. Het beste is om het brood een een steenoven plaat te leggen, maar je kan het ook prima in een gietijzeren pan doen of op een bakplaat leggen. Zet het brood voor 40-45 minuten in de oven als je het op een plaat legt en als je het in de pan doet: 20  minuten met deksel  en 30 minuten zonder deksel. Et voila! Je broodje is klaar.  

Wil je het moeder cultuur blijven bewaren? Dan is het belangrijk om elke dag (of om de dag) de helft weg te gooien en weer aan te lengen met 1-2 el meel en 3-4 el water. 

Reacties uitgeschakeld voor Home Made Zuurdesem Brood
%d bloggers liken dit: