Persoonlijk

Wat Wil ik Dit Jaar Gaan Leren?

Gelukkig nieuwjaar! Het afgelopen jaar is een hectisch jaar voor mij geweest. Een jaar met vele ups, maar ook met vele downs. Vrolijke momenten maakten plaats voor verdrietige momenten. In deze blog ga ik kijken naar wat ik dit jaar wil leren aan de hand van de momenten die ik dit jaar heb meegemaakt! Kijk je mee?

Luisteren naar je lichaam

Elke zomer maak ik weer dezelfde fout. Het wordt mooi weer buiten, ik pak de racefiets en ga vervolgens (bijna) elke dag fietsen. Met als gevolg dat mijn gewicht weer naar beneden gaat en ik in plaats van sterker en fitter juist slapper word. Ondanks dat mijn lichaam aan alle kanten aangeeft dat ik wat moet minderen met sporten blijf ik fanatiek doorgaan met bewegen. Dit jaar wil ik het anders gaan doen. Voordat de zomer begint ga ik met mijzelf afspreken dat ik een x aantal keer per week mag gaan fietsen en op de dagen dat ik ga fietsen moet ik mijn voedingspatroon aanpassen. 

En voel ik mij een keertje moe dan ga ik niet sporten. Ik moet op dat soort momenten onthouden dat het geen kwaad kan om een dagje niet te sporten. Je lichaam verandert echt niet na een dag niet gesport te hebben. 

Geen/weinig obsessieve gedachten omtrent voeding

Sinds ik een eetstoornis heb gehad blijft voeding altijd een groot punt in mijn leven. Zo kan ik het moeilijk loslaten om niet mijn dag te plannen in eetmomenten. Af en toe lukt het, maar ik merk dan toch wat stress en chaos in mijn hoofd. Zeker nu ik aan het trainen ben voor de halve marathon wil ik extra goed op mijn voeding letten, omdat ik gewoon meer energie nodig heb. Dit jaar wil ik niet elke dag meer een planning in mijn hoofd maken met wat ik ga eten die dag. Dit ga ik bereiken door 1-2 x per week iets te eten wat niet op mijn planning staat en wat in mijn ogen ‘minder gezond’ is. Dit kan zijn een stuk taart, een blokje chocolade of gewoon twee boterhammen met pindakaas extra. 

Wat ik hiermee wil bereiken is dat ik de controle over het eten een beetje kan loslaten. Dat ik niet meer hoef toe te zien hoe iemand mijn eten bereid. Stoppen met de controle te zoeken. Niet meer. Niet minder. 

Volwassen durven worden

Af en toe heb ik kleine stressmomenten. Als ik denk aan het feit dat ik straks (hopelijk) afgestudeerd ben word ik al bang. Betekent dit dan dat ik volwassen moet worden? In mijn ogen ben ik nog lang niet klaar voor ‘de grote mensen wereld’, maar ook ik moet eraan geloven. Het wordt tijd dat ik volwassen ga worden. Sterk staan in mijn schoenen, mijzelf accepteren zoals ik ben en volwassen besluiten gaan nemen (en misschien ben ik hier ook al stiekem gewoon mee bezig). 

Zelfliefde gaan ontdekken/ontspanning nemen 

Dit lijkt een beetje op de eerste twee punten. Ik wil gaan ontdekken wat zelfliefde is. Iets waar ik vorig jaar ook mee bezig geweest bent, maar nog niet volledig ontdekt heb. Wat is zelfliefde nou eigenlijk? Waar word ik echt blij van? Hoe ontspan ik? Allerlei vragen die ik het komende jaar wil gaan beantwoorden. Ik weet op dit moment soms niet echt waar ik nou werkelijk blij van wordt of waar ik volledig van ontspan. Alsof iets in mij constant aanstaat waardoor ik niet volledig in het ‘nu’ kan zijn. 

Toch is het belangrijkste van dit punt dat ik ontspanning kan en durf te nemen. Voor mij voelt ontspannen soms als niks doen. Ik wil constant aan staan en altijd maar nuttig bezig zijn terwijl het juist goed is om af en toe te ontspannen. 

Jezelf verkopen op de arbeidsmarkt 

In juni/juli hoop ik afgestudeerd te zijn en graag zou ik dan een baan willen zoeken wat in mijn interessegebied ligt. Niet heel makkelijk lijkt mij, maar ik verwacht als je ergens in uitblinkt en een passie voor hebt dat dit een stuk makkelijker gaat. Mijn doel is dan ook om mijzelf te kunnen verkopen op de arbeidsmarkt. Dit wil ik gaan bereiken door mijn LinkedIn pagina te gaan updaten, sollicitaties te gaan schrijven en deze website tot een hoger niveau te gaan brengen.

Wat zijn jouw leerdoelen voor het komende jaar? Ik ben benieuwd naar jouw verhalen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: