Persoonlijk

Waar Jij Je Nooit Schuldig Over Hoeft Te Voelen

Schuldgevoelens. Ik denk dat we daar allemaal wel een keer last van hebben. Eigenlijk is dat heel zonde, want waarom zou jij niet altijd last moeten hebben van schuldgevoelens? Dat ga ik je in dit blog uitleggen.

Schuldgevoelens kunnen voor de nodige stress zorgen. Deze stress zorgt weer voor de nodige energie, die we beter aan andere dingen kunnen besteden. Een schuldgevoel is vrij nutteloos, omdat je het verleden toch niet meer kan veranderen. Natuurlijk kan je, je ergens rot over voelen, maar er zijn een aantal dingen waar jij je nooit rot over moet voelen. 

 1. Offline zijn
  Sinds onze telefoon niet meer weg te denken is uit ons leven worden we constant overladen door berichten. Daarom is het soms wel eens goed (en lekker) om je telefoon even uit te zetten. Even geen WhatsAppjes beantwoorden, niet je likes op Instagram voorbij zien komen. Helemaal niets. Voel je niet schuldig als je even niet reageert op WhatsApp. Je bent niet verplicht om direct te antwoorden. 
 2. Jezelf verwennen
  Heb jij het gevoel dat je niet zo leuk leven verdient als anderen? Dan heb je het goed mis. Iedereen heeft het recht om een leuk leven te hebben. Hoe dit ‘leuke’ leven eruit ziet is voor iedereen weer verschillend. Een weekendje weg naar Groningen of een wandeling door de duinen? Doe waar jij blij van wordt. Verwen jezelf met deze momenten en voel je daar niet schuldig over. Ook jij verdient deze momenten!
 3. Zijn wie je bent
  Het kan zijn dat jij je schuldig voelt omdat je graag hardop lacht of omdat je geen televisie hebt. Hier hoef je absoluut geen sorry voor te zeggen of je schuldig over te voelen. Niemand is hetzelfde. 
 4. Je grenzen aangeven
  Dit geldt voor elk vlak. In een relatie, op je werk of je eigen lichaam. Geef je eigen grenzen aan en bewaak deze. Wil je graag een avondje voor jezelf terwijl je vriend graag met jou een rondje wil hardlopen, moet je je daar niet schuldig over voelen. Als jij veel waarde hecht aan een avondje voor jezelf moet de ander dan ook begrijpen. 
 5. Eerlijk zijn
  Een leugentje om bestwil is prima om eens te doen. Je hoeft je ouders niet alles te vertellen, maar als je echt ergens mee zit, is het beter om de mensen die dicht bij je staan het te vertellen. Het is misschien lastig, maar eerlijkheid duurt echt het langst. 
 6. Vragen 
  Je herkent het gevoel vast wel. Iedereen weet wat de persoon A bedoelt, maar jij snapt er geen sikkepit van. Uit angst om dom gevonden te worden laten we de vraag voor wat die is en blijven we met de vraag zitten. Maar juist door die vragen te stellen, leer je. Stel dus gewoon die vraag en voel je vooral niet schuldig. Nergens voor nodig. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: