Persoonlijk

Voor Jezelf Zorgen. Hoe Pak Je Dit Aan?

Na het verbreken van een relatie had ik een aantal angsten die door mijn hoofd speelde. Een van deze angsten was: nu moet ik voor mijzelf gaan zorgen. Ik besefte dat ik dit de afgelopen jaren niet tot weinig heb gedaan. Voor de ander deed ik alles, maar lief zijn voor mijzelf was niet aan de orde. 

Dit blog schrijf ik voor jullie, maar ook voor mijzelf. Waarom is het zo belangrijk en hoe ga ik het aanpakken?

 1. Focus op je eigen leven, niet op die van anderen
  Dat wil niet zeggen dan je anderen niet meer hoeft te helpen, maar onthoud hierbij dat het belangrijk is om eerst op je eigen leven te focussen. Doe de dingen waar jij gelukkig van wordt. Dit heeft allemaal te maken met zelfliefde. Iets wat door vele mensen (waaronder ik) onderschat wordt. Zolang jij niet van jezelf houdt, kan je ook niet van anderen houden. Wat ook belangrijk: praat vanuit jezelf. Ga niet voor de ander praten, maar respecteer je eigen mening en gevoel. Durf het te delen met anderen. Wees daar een wat meer trots op. Trots op jouw mening en gevoel. 
 2. Neem genoeg uren rust
  Net zoals zelfliefde, wordt slaap ook flink onderschat. Regelmatig sta ik heel vroeg op om te gaan sporten. Terwijl ik eigenlijk heel moe ben. Ook de rest van de dag ben ik heel actief, ik sta het mijzelf niet toe om moe te zijn. Helaas laten we de kwaliteit van slaap vaak wat verslonzen als we het druk hebben. Zonde, want slaap is zo belangrijk. Laat zien dat je van jezelf houdt en neem genoeg rust. Je hoeft echt niet constant aan te staan. 
 3. Schrijven
  Iets wat ik geleerd heb van mijn vorige relatie. Schrijf. Schrijf. Schrijf. Het helpt je gedachten op een rijtje te zetten en zorgt vaak voor ruimte in je hoofd. Je hoeft het immers niet meer te onthouden of mee rond te lopen, want je hebt het opgeschreven. Ook goed, je leert je zelf kennen. Je gaat ontdekken waar je blij van wordt, waar je minder blij van wordt en noem het maar op. Een soort van zelfontwikkeling. 
 4. Leef het moment zoals het NU is
  Zal ik je wat vertellen: jij hebt geen invloed op wat er in de toekomst gaat gebeuren. Hoe graag je het ook zou willen. Even een voorbeeld: een vriendin die vraagt of je zin hebt om mee te gaan uiteten. “Nee, want ik wil liever mijn geld besparen voor later”. Maar wanneer is later? Bestaat er een later? Waarom wil je niet nu een gezellig moment hebben? Leef het moment nu en denk niet teveel aan de toekomst. Je leven is nu. Spaar leuke herinneringen en maak er een leuke tijd van. 
 5. Kijk eens wat aardiger naar je eigen lichaam
  Hoe vaak zeg jij tegen een vriend/vriendin dat ze er niet uit ziet en eigenlijk gewoon lelijk is. Dat ze geen rust mag nemen en ook niks lekkers verdient? Precies, eigenlijk nooit he? Waarom zijn we dan zo hard voor onszelf. Waarom accepteren en respecteren we ons lichaam niet. Moet je eens bedenken wat het allemaal kan. Het kan lopen, het kan ademen, het kan ons verliefd maken, het kan ons laten leren, het kan ons laten lachen. Is dat niet iets heel bijzonders en trots op te zijn. Jouw lichaam kan dat. Gun je lichaam datgene wat het nodig heeft. Wees er dankbaar voor.


2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: