Persoonlijk

Tien Dagen Geen Internet

Dit blog schrijf ik op het vliegveld in Tenerife. Waar ik internet heb. Nu hoor ik je al denken, internet? Dat heb je toch overal. Nee dat klopt niet. Voor 10 dagen zat ik op een plek in Tenerife waar geen internet was. Geen wifi in het huisje, maar ook geen 3g in het huisje. Hoe heb ik dit ervaren?

9 juni 2018: We kwamen aan bij ons vakantiehuisje. Een prachtige plek in de bergen. Eigen zwembad, verschillende zitplekken in de tuin en een schattig klein keukentje, waar de gemiddelde Nederlander zijn hoofd stoot aan het plafond. Na een kleine rondleiding van de eigenaren van het huis, was mijn eerste vraag: “What is the wifi code?”. Lachend kijken ze mij aan. No internet here, girl. Ik vroeg het nog een keer voor de zekerheid, want ik had het idee dat ze mij niet begrepen. Toch begrepen ze het wel. Er was dus echt geen internet in het huisje (en in de tuin), om nog maar te zwegen over 3g internet. Ook die hadden we niet.

Op dat moment had ik een kleine schrikreactie. Nu kan ik geen Netflix kijken, mijn favoriete blogs en vlogs volgen en hoe moeten we iets opzoeken? Het was even een kleine teleurstelling, omdat op internet duidelijk vermeld stond dat er wifi in het huisje  aanwezig was. Niet dus. Maar eerst tijd om te eten en te slapen.

De volgende ochtend miste ik internet al gelijk. Vaak doe ik in de ochtend een work-out met behulp van een Youtube filmpje, maar dat ging nu dus niet lukken. Ik moest zelf een work-out verzinnen (of in bed liggen, maar dat is voor mij geen optie). Bijzonder genoeg ging dit eigenlijk heel goed. Voor ik het wist waren er al ruim dertig minuten voorbij. Dertig minuten met een prachtig uitzicht en wat zweet op mijn lichaam. Tijd om een duikje te nemen in het zwembad.

Een ochtend als deze was typerend voor de rest van de ochtenden op vakantie. De ene work-out pittiger dan de ander, maar allemaal zonder internet. Dat voelde goed.

De eerste dagen van de vakantie heb ik misschien hooguit tien minuten op internet gezeten (voor internet moesten we even voor ons huisje staan). Tien dagen lang geen social media, geen meldingen van berichten en noem het maar op. Dit vond ik misschien wel het fijnste van geen internet hebben. Het gevoel hebben dat je niet ‘online’ hoeft te zijn en gelijk moet reageren op elk berichtje. Genieten van de dingen die op dat moment in je omgeving te zien zijn. Zoals een prachtig uitzicht vanuit de tuin, de zon die steeds verder op de bergen schijnt of de leguanen die met hun pootjes omhoog in de tuin aan het ‘chillen’ waren. 

Toch waren er veel momenten dat ik internet echt miste. Een aflevering Friends kijken op Netflix, even een vlog kijken op Youtube of om te kijken waar je lekker vegan kan eten op Tenerife ging dus niet. Met name in de avond miste ik het. Ik zie het dan als een stukje ontspanning. Even nergens over na te hoeven denken. Op dat soort momenten pakte ik weer mijn leesboek erbij of keek ik naar het Spaanse nieuws of een één of andere Duitse zender (Joost mag het weten waarom er tig Duitse zenders aanwezig waren op de televisie).

Toch wil ik dit thuis gaan voortzetten. Vooral social media en Whatsapp. Het is een grote stoorzender als je bezig bent met werken. Het idee zou kunnen zijn dat ik overdag geen social media bekijk en dat ik drie keer per dag mijn Whatsapp check. De meldingen heb ik in ieder geval al uitstaan. Dit lijkt mij mooi om mee te starten.

Hoe ga jij om met het constant ‘online’ staan. Vind jij ook dat we vaker offline moeten zijn? Ik hoor graag hoe jij erover nadenkt. 

De komende twee weken ga ik ook even offline met de website. Er zullen daarom twee weken lang geen artikelen online komen. Maandag 6 augustus komen er weer nieuwe artikelen online! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: