Persoonlijk,  Voeding

Orthorexia Nervosa

Orthorexia nervosa (orthos = recht/juist, orexis = (eet)lust en nervosa = van psychische aard) is een eetstoornis waarbij iemand een obsessie heeft voor gezond eten. Alle etiketten moeten gelezen worden en alles moet extreem gezond zijn. Orthorexia Nervosa is een niet officieel erkende eetstoornis.

Bij orthorexia Nervosa heb je intensieve dwangmatigheid op het gebied van voeding. Klinkt behoorlijk obsessief toch? Toch is het (nog) geen erkende eetstoornis, omdat het volgens sommige niet echt een probleem is. Het is toch juist goed om op je eten te letten? En gezond eten, zouden we dan niet allemaal moeten doen? We worden niks voor niks gestimuleerd om gezonder te gaan eten.

Klopt. Het is niet verkeerd om bewuster met voeding bezig te zijn, maar wat is gezond? Het is tegenwoordig niet meer duidelijk wat gezond is. Op maandag is de appel kankerverwekkend en op dinsdag moeten we allemaal zuivel vermijden, omdat dit vol zou zitten met hormonen. En op internet circuleren verhalen dat een appel juist goed is voor onze gezondheid, want het helpt de vetverbranding. Dat is toch om gek van te worden?

Of we het willen of niet, we worden er allemaal mee geconfronteerd. Ook social media speelt hier een grote rol in. Foto’s met #healthy of #fitgirl staan in onze feed. Allemaal met het idee: als je leeft zoals de persoon op de foto word je net zo mooi, slank en gezond.

Nu is het voordeel: niet bij iedereen, die dit leest en kijkt, slaat het door in een obsessie met gezond eten. Misschien dat je een tijdje even die bak met pindarotsjes laat staan, maar wordt het ook makkelijk weer losgelaten. Anderzijds is er een groep die erin doorschieten. Wanneer dit doorschieten overgaat in een obsessie gaat het om orthorexia nervosa. Bij orthorexia gaat het niet om afvallen, maar om gezond eten. Echter zijn de gevolgen hetzelfde als bij anorexia: je gaat op een gegeven moment bepaalde voedingsstoffen missen en laten we de psychologische kant niet vergeten. Je bent 24 uur per dag bezig met gezond eten. Je gaat sociale gelegenheden vermijden, concentreren wordt een probleem en je voelt je eenzaam.

Orthorexia heeft een aantal kenmerken die duidelijk wijzen op een obsessie:

 • Obsessie voor gezond eten;
 • Veel (rauwe) groenten eten;
 • Eenzijdig voedingspatroon;
 • Het uitblijven van de menstruatie;
 • Het vermijden van sociale gelegenheden;
 • Verlies van lichaamsgewicht;
 • Concentratieproblemen, eenzaamheid, depressiviteit en schuldgevoelens.

Hoe psychische stoornissen ontstaan is natuurlijk nooit duidelijk te zeggen. Echter zijn er wel een aantal factoren die de kans vergroten op orthorexia (of een andere psychische stoornis).

 • Perfectionisme;
 • Traumatische ervaringen;
 • Erfelijke aanleg;
 • Bang om de controle te verliezen;
 • Vertekent lichaamsbeeld.

Als ik kijk naar mijzelf, is de eetstoornis bij mij ontstaan door mijn dwang naar perfectionisme en controledwang. Ik wou een zo perfect mogelijk dochter, student, vriendin en collega zijn. Bang om anderen teleur te stellen. Op een gegeven moment dacht ik: als ik gezond ga eten, dan ben ik perfect en zal de hele wereld mij ook perfect vinden. Dat beeld wou ik nastreven.

Nu ben ik erachter gekomen dat het perfecte beeld nastreven on-mo-ge-lijk is. Er is namelijk geen perfect beeld. Voor mij is het nu tijd om deze ontdekking te verwerken. Hoe ga ik ervoor zorgen dat ik niet meer de (onmogelijke) perfectie wil nastreven. Dit zal een lange weg zijn, maar de eerste stappen zijn al gezet. En dat is goed. Niet perfect, maar goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: