Persoonlijk

My Yoga Journey??

Yoga? Dat is toch saai en heeft een wollengeitenimago toch? Dat dacht ik ook voordat ik yoga ontdekte. Ik had altijd een beetje een suffig beeld van yoga, totdat ik zelf een week lang yoga lessen ging volgen bij de yoga sportschool (want gratis proberen). Ik zat die week daarvoor niet lekker in mijn vel en merkte ik een hoop stress in mijn lichaam en geest. Een perfect moment om uit die comfort zone te stappen en in de wereld van yoga te stappen. En ik moet zeggen: ik heb er geen spijt van gehad. 

It’s a wicked world
We leven in een wereld waarin alles maar snel moet gaan.”Hoe gaat het met je?” “Ja goed, lekker druk wel”. Alsof we er trots op zijn dat we het druk hebben. Hoe drukker, hoe beter het met je gaat en hoe meer je succes lijkt te hebben. Niks doen = falen en druk hebben = succes hebben toch? Ook ik heb dit een lange tijd gedacht. Vond het vreselijk om mij te vervelen, want dit zorgde bij mij voor het gevoel dat ik niks waard was. Helaas wordt dit ons door de maatschappij ook een beetje aangeleerd. We moeten presteren op school, ander haal je, je diploma niet. We moeten goed ons best doen op het werk, want anders worden we op het matje geroepen door de baas of krijgt die ene collega dat compliment wat jij eigenlijk had willen ontvangen. Dit zorgt ervoor dat we onszelf gaan voorbij lopen, zonder te bedenken waar we eigenlijk mee bezig zijn.

Geen idee waarom ik ‘iets’ deed
Zo heb ik lange tijd gedacht dat ik elke dag moet sporten en elke dag keihard moet leren op school om wat toe te voegen aan de maatschappij. Ik stond met gemak om zes uur op om te gaan sporten en om vervolgens te gaan leren zonder te beseffen waar ik eigenlijk mee bezig ben. Waarom ga ik om zes uur opstaan om te sporten en waarom ga ik de hele dag leren? Doe ik dit omdat ik het leuk vind of moet ik anderen (of mezelf) iets bewijzen? Ik wist het niet, maar ik nam ook niet de tijd om hier over na te denken. Iedereen leeft toch zo?

En toen werd het rustig in mijn hoofd
Weer terug naar mijn eerste yoga les. Ik zat al in de ruimte, ruim 20 minuten te vroeg. Ik ben altijd bang om ergens te laat te komen, dus ben ik vaak ergens 20-30 minuten te vroeg. Het was er warm en stil binnen terwijl buiten de regen en de wind tegen de ramen sloeg. Ik keek ernaar en er ging even een rilling over mij heen. Na 20 minuten staren en stilte startte de yoga les. Ik voelde mij wat ongemakkelijk. “De docent praat Engels en had een fantastisch figuur en dat meisje wat daar zit ziet er ook al zo fantastisch uit en kan al zo goed yoga. Waarom kan ik dat niet?” Dit waren mijn gedachtes de eerste 30 minuten van de yoga les. Na die 30 minuten van vergelijken met anderen voelde ik mij al rustiger worden en ging meer op mijn eigen ademhaling en bewegingen letten. Voor ik het wist was de eerste yoga les een feit. “Tot morgen”. Zei ik tegen de yoga docent.

De volgende dag deed ik weer een lesje yoga. Bikram yoga, oftewel, hot yoga. De temperatuur is iets warmer (38 graden Celsius) dus dat wordt lekker zweten dacht ik. En inderdaad, ik zweette als een otter, maar het boeide mij totaal niet. Ruim 60 minuten waande ik mij in een rustige wereld. Een wereld waarin ik geen angst ken, een wereld waarin ik niet beter hoef te zijn dan de rest, een wereld waarin ik mijzelf kan zijn en mijzelf niet hoef te bewijzen. Gelukkig en voldaan ging ik weer naar huis met een grote glimlach (en rode wangen) op mijn gezicht.

Every day yoga? De gratis week van yoga lessen uitproberen zat er weer op, maar mijn yoga journey was nog niet klaar. Ik wil elke dag dit gevoel ervaren. Een moment voor jezelf en een moment om je gedachten op een rijtje te zetten. Beter kan je de dag niet beginnen toch? Daarom heb ik voor 2018 met mijzelf een deal gesloten. Elke dag doe ik een lesje yoga. Nog steeds gaat de wekker om zes uur, nog steeds sport ik elke ochtend en nog werk ik elke dag aan school. Toch doe ik dit met een andere mindset. Ik ben rustiger in mijn hoofd, minder snel geïrriteerd en voel ik mij blijer met mijn eigen lichaam. Natuurlijk heb ik ook dagen er tussen zitten dat ik mij erger aan alles wat er om mij heen gebeurd en voel ik een totale chaos in mijn hoofd, maar ook dat hoort erbij. Ik kan er nu beter over nadenken waarom ik zo geïrriteerd ben of waarom die chaos in mijn hoofd er zit. En dat allemaal, omdat ik maar wat doe met yoga waar ik gewoon heel blij van wordt. Even een moment voor jezelf.

Benieuwd hoe gezond yoga is en wat je ervoor nodig hebt? Volgende week komt hiervan een artikel online.

Namasté??‍♀️

%d bloggers liken dit: