Persoonlijk

Mijn Filosofie Over Gelukkig Zijn

Als ik een strakke buik heb dan ben ik gelukkig. Drie jaar later had ik een strakke buik met een zichtbare (kleine) sixpack, maar ik was verreweg van gelukkig. Misschien nog wel ongelukkiger dan daarvoor. Komt het door de weg die ik heb afgelopen om een sixpack te krijgen of maakt een ‘doel bereiken’ je niet gelukkig? 

Een aantal keer per week stap ik om zes uur ’s ochtends op mijn racefiets om even mijn hoofd leeg te maken en de dag knallend te beginnen. Tijdens deze fietstochten ben ik aan het filosoferen over tientallen dingen. Zo ook over geluk. Wat is geluk nou eigenlijk? Hoe bereik je het? Kan je het überhaupt bereiken? En ik kwam tot een schokkende ontdekking. Volgens mij kan je nooit geluk bereiken.

Klinkt wellicht wat negatief. Laten we even voorbeeld erbij pakken: een strakke buik willen hebben. Als je denkt: met een strakke buik ben ik gelukkig, want dan heb ik mijn doel bereikt. Vervolgens heb je die strakke buik en ben je nog steeds niet gelukkig. Je wilt meer. Het is nooit klaar. Daarom kan je in mijn ogen geluk niet bereiken door een doel voor ogen te hebben. Geluk zit ‘m in de weg er naar toe. Leven in het moment. Om deze reden zorgde die strakke buik bij mij niet voor een gelukkig gevoel. Ik heb een rotweg bewandeld om die strakke buik te behalen. Een weg waarvan ik niet vrolijk werd en zo dus ook niet van het doel. 

Het gaat dus om de weg ernaar toe. Dan ervaar je de momenten van geluk. Deze momenten van geluk ervaar ik -bijvoorbeeld- elke fietstocht. De wind mee = moment van geluk. Kleine eendjes in het water = moment van geluk. De zon in mijn gezicht = moment van geluk. Een leuk nieuw fietspad ontdekken = moment van geluk. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar wat ik hiermee duidelijk wil maken is dat de weg naar je doel toe zorgt voor geluk. Geluk is een moment opname, want daarna wil je toch weer verder. Zo kan ik even genieten tijdens het fietsen van de zon die in mijn gezicht schijnt, maar daarna wil ik toch weer verder fietsen. Het gevoel van geluk is niet iets wat je eeuwig vasthoudt als je het eenmaal hebt bereikt. Het is altijd tijd om weer verder te gaan. Verder naar het volgende geluksmoment. 

Natuurlijk is het goed -heel goed zelfs- om regelmatig stil te staan bij deze momenten van geluk. Het doel is niet belangrijk, maar de weg die er naartoe leidt is veel belangrijker. Op die weg zitten de gelukkige momentjes die je mag ervaren. Groot of klein, maar allemaal even belangrijk. 

Welke momenten van geluk ervaar jij in het dagelijkse leven?  Misschien is het wel de fietstocht naar je werk, de glimlach van een vreemde op straat, een euro op straat vinden of het moment dat je wakker wordt naast je partner.3 Reacties

  • Nelly van Middendorp

    Hoi Anneloes, misschien is deze stelling ook iets voor jou bij alle overpeinzingen die je aan het maken bent.
    “No one can change my life, only i can do…”??succes…?

  • Anastasia de Gast

    Wat prachtige weergegeven Anneloes. Zoals je het zo mooi omschrijft is geluk eigenlijk heel dichtbij, elke dag! Het gaat er in het leven niet om, om zo snel mogelijk van A naar B te komen…. het gaat erom dat je kunt genieten van het avontuur/de reis tussen A en B . Dit bereik je dmv genieten en ‘zijn’ in het moment, opmerkzaam zijn voor de kleine & mooie dingen en reflecteren wat het met je doet. Hoe mooi is ‘gelukkig’ kunnen zijn! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: