Persoonlijk

Hoe Ik Meer Tijd Aan Minder Dingen (En Spullen) Besteed

Dit is een beetje mijn quote en motto van het jaar: meer tijd aan minder dingen besteden. Af en toe heb ik het idee dat iedereen te veel wil. Ik pak het liever anders aan. Want zeg nou zelf: 24 uur in een dag moet toch voldoende zijn? Hieronder een aantal tips hoe ik het aanpak. 

#1 Maak keuzes
Je kan er voor kiezen om alles in één dag te proppen, maar je kan er ook voor kiezen om de echt belangrijke dingen te doen. Als twee uur lang op Instagram scrollen daarbij hoort, dan moet je dat zeker doen. Besef dan wel dat je die twee uur niet meer kan besteden aan het huishouden. Even een voorbeeld: in de ochtend heb ik de mogelijkheid om, A: te blijven liggen in bed of B: te gaan sporten. Ik kies voor het laatste, omdat sporten voor mij belangrijk is. 

#2 Gooi spullen weg
Hoe lekker is dat? Een opgeruimde kledingkast of een vuilniszak vol spullen die al jarenlang in de kastjes lagen. Spullen kosten veel energie, want die spullen moeten ook gebruikt worden/schoongemaakt worden. Een huis vol spulletjes zorgt er voor dat je weel sneller afgeleid wordt dan een huis wat niet te veel poespas bevat. 

#3 Zeg nee
Hier is niks egoïstisch aan. Zeg eens wat vaker nee tegen anderen. Hoe vaak “please” jij een ander? Dit gedrag is een energievreter en grote tijdsverspilling. Waarom zou je de ander over je heen laten lopen. Omdat je bang bent om afgewezen te worden? Bang dat de ander je niet meer aardig vindt? Onzin. Steek daarom niet te veel tijd in dingen waar je geen zin in hebt, maar ga de ander niet zitten pleasen.

#4 Zet je telefoon uit
Je hoeft je telefoon niet helemaal uit zetten, maar zet bijvoorbeeld eens de notificaties uit. Hoeveel onrust geeft dit wel niet in je dagelijkse leven? Een hoop kan ik je vertellen. Elke keer dat jij op je telefoon kijkt, zijn er zo weer een paar seconden verdwenen. Een paar seconden die ervoor zorgen dat je weer opnieuw moet gaan focussen op het gene waar je mee bezig was. Leg die telefoon dus aan de kant en besteed de tijd aan zinvolle dingen.

Heb jij nog tips en ideeën hoe je meer tijd aan minder dingen kan besteden?

Eén reactie

  • Mama

    Meer tijd aan t NU besteden, we zijn vaak al zo aan t nadenken over de toekomst en soms ook met t verleden dit kost veel tijd en energie en eigenlijk is t enige belangrijke dit moment t nu.
    Dus meer tijd aan t nu en minder aan toekomst en verleden daar kunnen we toch niets mee dodn meer of nog. Natuurlijk moetrn er soms wdl dingen gepland worden maar dus vooral lraktisch dan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: