Persoonlijk,  Voeding

Hoe gevaarlijk is sporten?

Wellicht vind je de titel ietwat gek klinken. Sporten, hoe kan dat nou gevaarlijk zijn? Nu kan ik je vertellen, er is een scheiding tussen ‘gezond’ sporten en ‘ongezond’ sporten. In dit blog ga ik dieper in op het onderwerp ‘overtraining’, want je kan teveel sporten.

Aangezien dit mijn website is begin ik met een persoonlijk stuk. Ik dacht namelijk jarenlang dat ik gezond bezig was. Elke dag intensief sporten met een leuk YouTube filmpje waar een fitgirl staat te springen. Deed ik dag geen HITT training via YouTube, dan was ik wel buiten te vinden op de racefiets of rende ik rondjes door Den Haag.

Het deel wat bij sporten hoort, namelijk rust nemen, kende ik niet. Ik had in mijn hoofd een bepaald schema (elke dag intensief sporten) waar ik niet van wou afwijken. Ondanks het vele sporten, werd mijn lichaam niet sterker. Ik zag ook eigenlijk geen verandering. Toch bleef ik stug doorsporten, omdat het zo in mijn planning zat.

Door het vele sporten, en niet meer eten dan mijn basisbehoefte, daalde mijn gewicht. Ergens gaf dit wel een kick, want afvallen is toch wat we volgens de media moeten doen? Tot ik in mei 2019 inzag dat het misschien niet zo verstandig was om zoveel te sporten. Ik ben nu bij een diëtist om weer aan te komen en heb ik bloed laten prikken bij de huisarts. Van de uitslag ben ik geschrokken. Het blijkt dat ik te weinig witte bloedlichaampjes heb.

Witte bloedlichaampjes zijn erg belangrijk bij je afweersysteem. Hoe minder witte bloedlichaampjes, hoe zwakker je afweersysteem. Gek eigenlijk, want ik ben het afgelopen jaar maar een keer ziek geweest (tijdens de griepgolf). Verder voel ik mij ook niet vermoeider dan normaal (of ik heb dit altijd genegeerd). Wel genezen mijn wondjes minder snel, heb ik soms zweertjes in mijn mond en heb ik ondervoeding. Allerlei oorzaken van een tekort aan witte bloedlichaampjes.

Kortom: het teken dat ik NIET gezond bezig was met dat vele sporten. Dit is mijn persoonlijke ervaring met overtraining. Laten we nu even kijken naar wetenschappelijke informatie.

Meer trainen is niet altijd gezonder en beter

Mijn verhaal bewijst ook maar weer dat meer trainen niet altijd beter is. Wist je namelijk dat ongeveer 70% van hoe ons lichaam eruit ziet wordt bepaald door voeding? Je kunt dan wel als een gek gaan sporten, maar als je voeding ook niet goed is gaat het niet werken. Als jij gezond eet (dus voldoende, niet te weinig) hoef je niet elke dag te sporten. Hiermee maak je jouw lichaam alleen maar kapot mee.

Wat is dan teveel trainen?

Ja, wat is nou teveel trainen. Hier is een klinische definitie voor, namelijk – een situatie waar de persoon last heeft van chronische vermoeidheid, depressie en slechte prestaties-. Deze problemen blijven maar terugkomen, zelfs als je even rust neemt. Is dit bij jou het geval? Dan kan er sprake zijn van overtraining.

Toch is het lastig om te zeggen wanneer iemand teveel traint, want dit is voor ieder persoon anders. Overtraining is eigenlijk niks anders dan dat onze lichamelijke inspanning tegen ons werkt. Je maakt je lichaam dus alleen maar zwakker als je doorgaat met dezelfde fysieke inspanning (in mijn geval: te weinig witte bloedlichaampjes). Gelukkig geeft je lichaam dit vaak wel aan (wat een goede raadgever is ons lichaam zeg, daar moeten we (moet ik) vaker naar luisteren).

Waaraan herken je overtraining?

Hieronder heb ik een basislijst samengesteld van enkele signalen die vaak voorkomend zijn. Uiteraard zijn er nog veel meer signalen, want voor ieder mens is dit ook weer verschillend. De signalen die hier staan kunnen jou zeker helpen om even goed na te denken of jij misschien niet teveel van je lichaam aan het vragen bent.

  • Een training volgen gaat een hele opgave worden

Het is uiteraard normaal dat je wat uitgeputter bent na een zware training. Maar heb je het idee dat je net zolang traint tot je lichaam gewoon ‘op’ is? Dat je niet meer hetzelfde gewicht of het aantal reps kan voltooien als twee weken geleden? Of dat je even moet stoppen, omdat je knieën vastzitten? Dat is een teken dat je fysiek zwakker wordt door het sporten. Je lichaam wil hiermee aangeven dat je teveel aan het trainen bent. Je boekt geen vooruitgang meer (want dat is toch het doel met sporten?), maar je gaat juist achteruit.

  • Je wordt dikker

Huh? Dikker worden terwijl je veel sport. De reden dat je dikker wordt in tijden van overtraining heeft de maken met je hormonen. Als je teveel traint leidt dit tot spieratrofie (afbraak van je spieren ) en vetopslag.

Natuurlijk verbrand je meer calorieën tijdens je training dan wanneer je een boekje leest op de bank, maar je verbrandt vooral glucose en spierweefsel. Hierdoor zie je geen resultaat, omdat je eigenlijk je spieren aan het afbreken bent. Je hormonale evenwicht is hier dus ietwat uit balans. Bij teveel sporten is de verhouding testosteron en cortisol niet zoals het moet zijn en is er sprake van een negatieve verhouding. Doordat je teveel cortisol in je lichaam hebt bij overtraining, zal de insulineresistentie en vetopslag in jouw lichaam verhoogd worden, wat dus gewichtstoename in de hand werkt.

  • Je botten, ledematen of gewrichten aan pijn doen

Wanneer jij last begint te krijgen van bijvoorbeeld je knie, voeten, of als je hele lichaam gewoon pijnlijk aanvoelt hoef het niet gelijk te duiden op overtraining. Het kan natuurlijk ook gewoon spierpijn zijn, maar spierpijn is vaak na een paar dagen weer weg. Als jij constant last hebt van deze pijn, zelfs op de dagen dat je niet aan het trainen bent, dan is de kans groot dat dit ook een teken van overtraining is.

  • Je bent jezelf niet, als je overtraint

Je kent vast wel de reclame van die bekende chocoladereep: “Je bent jezelf niet als je trek hebt”. Ditzelfde geldt ook voor overtrainen. Bij een overdaad aan trainen kun je te maken krijgen met de volgende symptonen: rusteloosheid, concentratieverlies, slecht slapen, hoge hartslag tijdens rusten, chronische vermoeidheid. Het lichaam reageert als het waren op de “stressvolle situatie”.

Zoals je ziet zijn er genoeg redenen dat je ook met sporten af en toe wat rust moet nemen. Plan minimaal 2 x per week een rustdag in en ga ook niet bij elke training op volle hartslag vooruit (dus niet elke dag HITT, hardlopen, etc.). Wissel het af met een lesje yoga, pilates of gewoon wat stretch oefeningen. Je lichaam zal je dankbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: