Persoonlijk

Een Eigen Bedrijf?

Een eigen bedrijf? Ja, je leest het goed. Ik heb besloten om mij in te schrijven bij de Kamer van Koophandel om te gaan doen wat ik het liefste doe. Dit blog gaat niet zozeer over mijn bedrijf zelf, maar over je dromen najagen en uit je comfortzone stappen. Dat laatste is iets wat ik de afgelopen 24 jaar te vaak heb gedaan namelijk. 

De veilige comfortzone
Het voelt natuurlijk erg fijn om in die comfortzone te blijven. Je weet welke paden je moet lopen en waar de obstakels liggen. Die routine zorgt ervoor dat we rust ervaren, maar zorgt er ook voor dat we alles op de automatische piloot doen. Hierdoor leven we minder bewust. Zoals Pipi Langkous ooit zei: “I have never tried that before, so I think I should definitely be able to do that”. Dat zijn nog eens wijze woorden van zo’n sterk meisje he? ?

Wat zorgt er dan toch voor dat we toch in de comfortzone blijven: angst. Ook ik ga vaak af op mijn angst in plaats van mijn dromen. Ik zou bijvoorbeeld dolgraag de halve marathon willen rennen (droom), maar ben ik bang dat ik het niet ga halen (angst) of een abonnement op de yogasportschool willen nemen (droom), maar ben ik bang dat ik het niet leuk genoeg vindt om ervoor te betalen (angst). En het gekke is, als een vriend/vriendin vraagt aan mij: “He Anneloes, zal ik eens kijken of het mij lukt om ……. te doen?”. Dan zeg ik: “Ja, dat moet je proberen. En als het niet lukt, dan heb je het in ieder geval geprobeerd”. 

Kies voor liefde
Klinkt zweverig, maar ik bedoel hiermee dat je moet kiezen voor liefde voor jezelf in plaats van angst. Angst is de slechtste raadgever die er is. Door te kiezen voor liefde voor jezelf ga je jezelf ontwikkelen door het maken van verrassende keuzes. Kies de dingen waar je gelukkig en blij van wordt. Voor mij is dat voeding. 

Welke pijn ben je bereid te verdragen?
Even terug naar mijn eigen bedrijf. Zoals jullie wellicht wel weten ben ik aan het studeren voor diëtiste. Toch wil ik niet als diëtist aan de slag in een ziekenhuis of huisartsenpraktijk. Als ik al aan het idee denk dan word ik al ongelukkig (oké, oké, overdrijven is ook een vak). Als ik denk een eigen onderneming, wordt ik helemaal blij (droom), maar weet ik ook dat het de nodige onzekerheden en pijn met zich mee brengt (angst). Zoals Mark Manson in het boek De edele kunst van not giving a fuck zei: “Welke pijn wil je in je leven? Waar ben je bereid voor te vechten?”. De meeste mensen willen een leven waarin ze gelukkig zijn en alles hebben wat hun hartje begeert, maar zitten ze niet te wachten op de pijn die het met zich mee brengt.

Even een voorbeeld: Jan van 25 jaar wil best 5000 euro per maand gaan verdienen (droom) , maar zit er niet op te wachten om x jaar een studie geneeskunde te doen (pijn). Zo komt het vaak dat mensen zich erbij neer leggen dat hun droom niet de realiteit is geworden. Geluk gaat gepaard met worsteling en moet worden verdiend door te ontdekken hoe je omgaat met deze worstelingen. Zo wordt je ook geen succesvolle ondernemer als je niet weet hoe je om moet gaan met de risico’s en onzekerheden die het met zich meebrengt. Een pijnvrij leven bestaat niet.

En zo ontstond mijn idee
Ik riep al een tijdje dat ik een eigen bedrijf wil, maar heb ik er nooit bij stilgestaan dat het niet vanzelf gaat. Ik ben blij dat ik de nu de stap het ondernomen om mij in te schrijven bij de KvK. Het heeft geen haast, want er is niemand die zegt dat ik het nu moet doen. Ondertussen denk ik goed na over het leven als ondernemer en welke punten (positief en negatief) het met zich mee brengt, maar diep van binnen weet ik: ik ben bereid om deze worstelingen te doorstaan.

Dus wil jij graag voedingsadvies hoe je (meer) plantaardig kan eten op een verantwoorde manier? Stuur mij gerust een berichtje en kunnen we gaan kijken of ik jou daarbij kan helpen. 

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: