Persoonlijk

Doe Zelf Normaal!

Afgelopen week ben ik van mijzelf geschrokken. Ik had een soort van woede-uitbarsting in mijzelf, waardoor ik in een soort van zwart gat belandde. Nu vraag je je misschien af, waarom ben je daar van geschrokken? Dat heeft iedereen toch wel eens? Lees het hieronder??!

Wie of wat wil ik bewijzen?
Al zolang ik mij kan herinneren heb ik het gevoel gehad dat ik mijzelf moet bewijzen. Bewijzen aan mijzelf en aan de rest van de wereld. Laten zien dat ik het waard ben en dat ik het allemaal zelf wel kan regelen. Natuurlijk weet ik diep van binnen dat ik dat helemaal niet hoef te doen, maar toch heb ik een stemmetje in mijn hoofd dat dat constant tegen zegt. Het probleem is dat ik hierdoor moeilijk kan ontspannen en dat ik constant een druk op mijzelf leg om maar bezig te zijn met school, sporten en werken. Ik heb mijzelf de regel opgelegd dat een dag pas geslaagd is als ik hard heb gewerkt.

Gek eigenlijk, want in de blog van vorige week beschreef ik hoe mijn ideale dag eruit zal zien. In deze ideale dag kwam school en werken niet voor. Sporten dan weer wel, omdat ik dit toch als ontspanning zie. Waarom kan ik dan uiteindelijk toch niet genieten van een middagje Netflixen met vegan Ben & Jerry's ijs of een zelfgemaakte millionair's shortbread. Dat heeft allemaal met een bewijsdrang te maken. Alleen door hard te werken voeg je wat toe aan de maatschappij.

Dit had ik afgelopen week dan ook veel gedaan. Ik had vakantie, maar kon toch geen enkele dag vrij nemen van school. Ik had mijzelf zelfs voorgenomen om de vrijdag niks voor school te doen, maar toch deed ik het. Uiteindelijk heb ik die dag toch nog twee uur aan school gezeten. Alleen maar om te bewijzen dat ik het waard was.

En social media dan?
Social media is eigenlijk helemaal kut. Pardon my french, maar ik geloof niet dat social media de mens gelukkig maakt. Ik ben er ook gevoelig voor. In de ochtend check ik vaak Instagram als een van de eerste dingen wat ik vervolgens nog een stuk of 10 keer per dag doe. Het voelt misschien als ontspanning, maar het is waarschijnlijk vermoeiender dan ik denk.

Op social media vind je 9 van de 10 keer geen foto's van mensen die thuis aan het bureau huiswerk zitten te maken of vertellen dat ze een baaldag hebben. Nee, op social media vind je alleen maar geweldige foto's van mensen die op vakantie zijn of keileuke dingen doen. Althans, dat denk je. Vaak wordt er niet verteld wat er vooraf ging aan die foto of misschien moet die persoon na de foto wel iets heel naars doen. Misschien is het een fake glimlach die je ziet op de foto, maar dat weten wij als kijker niet. Wij zien alleen een perfecte foto die ons laat zien dat jouw leven eigenlijk helemaal niet zo perfect is.

Doe 'ns even lekker normaal joh! 
Dat was dus de gedachte toen vorige week mijn hoofd knapte. Er gebeurde eigenlijk niks ernstigs. Ik had die nacht een broodje laten rijzen, maar dat was totaal mislukt. Toen ik dit ontdekte liep mijn hoofd vast en kon ik mij niet normaal gedragen. Ik gedroeg mij als een klein kind. Het komt dus niet door het brood dat mislukte, want het had net zo goed kunnen zijn dat ik mijn warme sokken niet kon vinden. Mijn hoofd zat van afgelopen week al voor 99,9% vol, dus er hoefde nog maar één dingetje bij te komen en ……

Een uur na dit gedoe, had ik spijt. Grote spijt. Waarom laat ik mijn geluk afhangen hoe goed ik het doe op werk en/of school? En waarom niet van de kleine dingen in het leven die veel belangrijker zijn? Zoals de eerste voorjaarszonnestralen op je gezicht of dat iemand die je liefhebt tegen jou zegt dat hij van je houdt. In ieder geval, deze uitbarsting heeft wel weer mij weer bewust gemaakt van wat geluk nu werkelijk inhoudt. En daar hoort prestatiedrang voor mij niet bij. Namasté ??

2 Reacties

  • Marissa

    En zo ben je weer een stap bewuster geworden, van wat geluk voor jou betekent! Guus Meeuwis zong eens ” simpelweg gelukkig zijn” . Maar zoals je al schrijft, dat is zo eenvoudig nog niet. Dank voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: