Persoonlijk

Chil! Je hebt niks onder controle.

Afgelopen weken had ik het soms even moeilijk. Ik moest de controle loslaten. Als iemand die een perfectionist is, is dit bijzonder lastig. Achteraf ben ik blij dat ik even de controle moest loslaten, want ik heb soms het gevoel dat ik iets teveel controle wil uitoefenen op het leven. Dat is niet oké!

De struggles

Zoals jullie in één van mijn eerste blogs hebben gelezen, heb ik een eetstoornis gehad. Tijdens deze eetstoornis was er één ding waar ik de controle over wou hebben: eten. Dit is (helaas) nooit helemaal weggegaan. Voeding blijft altijd een groot onderdeel van mijn leven. Dit heb ik weer mogen ervaren tijdens een weekendje weg. Van te voren had ik als plan om het eten toch echt even los te laten. Vol goede moed ging ik het weekend in. Ook tijdens het boodschappen doen ging het oké en de eerste avond ook. Ik had de taak om het eten te verzorgen dus kon ik de controle hebben over hoe er gekookt werd. Toch had ik niet het gevoel dat ik nu bezig was met de controle uitoefenen. Ik voelde mij relaxt en kon genieten van het samen zijn en het eten.

De tweede dag tijdens het weekendje weg had ik even lastig. Ik had niet de taak gekregen om te eten en mijn radartjes begonnen al te piepen. Nu kon ik geen controle uitoefenen op het eten en hoe het bereid wordt. Ik merkte in het begin onrust in mijn hoofd en ik baalde van mijzelf dat ik de controle niet los kon laten.

Een ander moment waarin ik moeite had met de controle loslaten was tijdens een zonnige zondagmiddag. De hele familie was bij ons thuis gekomen om iets te regelen voor de bruiloft van mijn broer. Van te voren had ik het huis een beetje opgeruimd, zodat er zo min mogelijk rommel was. Langzamerhand stroomde de familie binnen en die brachten allemaal spullen mee. Op een gegeven moment was het huis twee keer zo vol als daarvoor. Weer voelde ik mij onrustig. Ik begon met rustig dingen opruimen, totdat ik dacht: "laat het los nu. Straks kan je het weer opruimen". En dat heb ik gedaan. Met een beetje moeite. 

Wat heb ik hiervan geleerd?

Voor de één is dit misschien lachwekkend. Hoe kan ik hier nou moeilijk over doen, maar ik durf te wedden dat jij het ook moeilijk vind om bepaalde dingen los te laten. Misschien heb je net wel een puppy gekocht en vind je het lastig om die een dag aan iemand anders te geven, omdat jij moet werken. Ik geloof dat we van al deze momenten van controle loslaten een hoop leren. Het heeft weer mijn ogen geopend dat het oké is om dingen uit handen te geven. Uiteindelijk komt alles weer op zijn pootjes terecht. Je kan ervoor kiezen om je te gaan ergeren aan het idee dat de dingen niet lopen zoals het loopt, maar je kan het ook laten zijn voor wat het is. De wereld veranderd niet als jij iemand anders voor je laat koken of als je, je kleine puppy een dagje aan je zusje geeft. En weet je: deze gedachte is nou controle hebben. Open staan voor wat er aan de hand is en je daar geen f*ck om geven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: